luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Cristian Ghinea: 78.000 de case din sudul Olteniei vor avea gaz cu hidrogen

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că România ar putea primi prima tranșă de bani de la Uniunea Europeană prin Planul de Redresare și Reziliență în octombrie. El a oferit detalii și despre Autostrada A7, dar și despre alimentarea cu gaz cu hidrogen în Oltenia.

Ministrul a spus că vom avea inclusiv trenuri cu hidrogen.

„Vorbim de o linie care nu este electrificată. Vorbim de un proiect pilot. Dacă reuşim să-l facem viabil comercial, toate liniile neelectrificate din România, şi avem destule, care merg cu locomotive stil vechi, putem sa trecem, facem saltul direct peste electricitate, trecem la hidrogen. În Germania au asemenea trenuri. Prin PNRR aducem în România ultima tehnologie. Aducem la 78.000 de case din sudul Olteniei gaz cu hidrogen. 20% va fi minim hidrogen. 10% se poate face cu tehnologia actuală. 20 la sută se face doar prin tehnologie nouă. În Germania, în Olanda, abia se pilotează şi noi vom pilota împreună cu ei. În 2026 aceste localităţi vor fi alimentate cu gaz în amestec cu hidrogen în proporţie de 20%. Să fie pregătită pentru 100% cu hidrogen în 2030. Face parte din Revoluţia Verde.
Întreg proiectul este la 400 de milioane de euro. Proiectul înseamnă 1800 de kilometri de reţea de ţeavă. Nu este ţeavă obişnuită ca acum, este adaptată pentru transport de hidrogen. Este mai rezistentă pentru că hidrogenul este mai inflamabil.”

Cristian Ghinea explică în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, difuzată exclusiv online pe stirileprotv.ro că banii vor intra în bugetul României și se vor distribui în bugetele instituţiilor responsabile de proiectele aprobate de Comisia Europeană când instituţiile respective îşi vor atinge ţintele. Desigur, România poate pierde banii în cazul în care vor fi ratate țintele sau anumite obligații și reforme.

„Avem un număr de kilometri de autostradă pe care trebuie să le facem în fiecare an. În total, 434 de kilometri de autostradă finanţaţi prin PNRR. Când România face 100 de kilometri, cere bani pentru ei. Nu se trimit facturi, nu se trimite decontare. Este alt mecanism decât la Fondurile Europene clasice. Avem premisele ca o dată aprobat să meargă bine. Nu avem blocajele ca la fondurile europene clasice. S-ar putea să fie o surpriză plăcută. Aşa cum s-ar putea să fie o surpriză pe partea de reforme”, spune Cristian Ghinea.

„Au fost negocieri de luni cu Comisia Europeană. A trebuit să explicăm de ce costă ţeava de gaz şi hidrogen atât? De ce costă atât 1 km de autostradă? Vorbim de un cost mediu între 8 şi 11 milioane de euro pe kilometru la A7. Este o autostradă mai scumpă decât a fost până acum. Preţurile la materiale de construcţie au explodat, are fâşii forestiere. Vom avea 600 de hectare de perdea forestieră. O ai protejată iarna de vijelii. Va avea stații de încărcare pentru maşini electrice. Va fi la cel mai modern standard”, a spus Ghinea.

Ultimele stiri

Foto: Lia Olguta Vasilescu face precizari importante pentru conunitatea pe care o conduce.

Aproape am remediat efectele inundațiilor și furtunii de sâmbătă, astăzi reușind să descongestionăm domeniul public de majoritatea arborilor căzuți...

Mai multe articole din aceeasi categorie