luni, iunie 24, 2024
28.4 C
Craiova

Criza din Belarus. 6000 de protestatari au fost arestați

Ultimul dictator din Europa, Aleksandr Lukașenko, conduce Belarus de 26 de ani. Duminica trecută a mai câștigat o dată alegerile prezidențiale, obținând un procentaj incredibil – 80%.

Străzile din Minsk, capitala Belarus, au luat foc. Oamenii au declanșat proteste masive, iar autoritățile au răspuns extrem de violent. Presa internațională vorbește despre 6000 de persoane arestate. 50 de jurnaliști au fost răniți. Nu lipsesc relatările despre intervenția brutală a forțelor de ordine, inclusiv despre faptul că acestea au deschis focul împotriva manifestanților.

Belarus face parte din Uniunea Vamală, alături de alte state din fostul bloc sovietic. Centrul Uniunii este Moscova.

Temându-se de faptul că ar putea să își piardă puterea, președintele din Belarus a intrat în conflict cu „țarul” Putin. Acesta încearcă de câțiva ani să integreze economiile celor două state. Belarus a refuzat, Rusia i-a tăiat avantajele financiare din tranzacțiile cu petrol. Economia din Belarus a intrat astfel în criză, pentru că o cincime din economia acestei țări se bazează pe exportul de produse rafinate din petrolul importat din Rusia. Practic, Lukașenko a rămas singur, dar stăpân în țara sa.

Practic, Belarus se confruntă acum cu o criză politică de mari dimensiuni, protestele din stradă crescând ca amplitudine. Pe internet sunt imagini cu soldați care își dezbracă uniformele și dezertează, unii alăturându-se protestatarilor. Țara vecină, Lituania, ține granițele deschise pentru refugiații politici din Belarus.

Miniștrii de externe din UE se întâlnesc mâine.

Joseph Borell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate a convocat o reuniune a miniștrilor de externe la Bruxelles. Situația din Belarus îngrijorează UE, mai ales în condițiile în care în lanțul economic estic, pe lângă Belarus se află și Ucraina, o țară care are la rândul său probleme uriașe cu Rusia, dar și probleme economice, marile conducte de petrol și gaze naturale ale Rusiei către Europa trecând și pe aici.

Uniunea Europeană ar putea impune o serie de sancțiuni economice Minskului, acuzând în primul rând alegerile prezidențiale care nu au fost „nici libere, nici echitabile”.

Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, a numit protestatarii „şomeri cu trecut infracţional” coordonaţi din străinătate. Scriitoarea Svetlana Alexievici, singura scriitoare bielorusă distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură, l-a acuzat miercuri pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că târăşte ţara într-un războiul civil. Ea i-a cerut lui Lukașenko să plece, onformează Agerpres.

Ultimele stiri

Sabrina Voinea, răvășitoare în rochie de seară la „Gala Femei de Succes”!

Cea mai bună gimnastă din România a fost premiată pentru readucerea gimnasticii românești pe podiumurile internaționale! Pe scena pe...

Mai multe articole din aceeasi categorie