joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Criza din Ucraina. Britanicii ne trimit avioane de luptă. Băsescu: Noroc că avem baze NATO

Situația dintre Rusia și Ucraina devine pe zi ce trece mai tensionată, după ce 80.000 de soldați ruși au fost mobilizați de-a lungul frontierei de est a Ucrainei, cu un arsenal de tancuri, artilerie, transportatoare blindate și vehicule de sprijin. În acest context, Marea Britanie a anunțat că va trimite către România șase super-avioane Typhoon Royal Air Force. Reprezentanții Ministerului Apărării din UK au explicat că avioanele vor fi susținute de trupe din escadrila logistică expediționară și din escadrila de transport mecanic, scopul fiind de a „controla cerul din jurul Mării Negre”, după cum relatează ziarulromanesc.net, preluând dailymail.co.uk.

Băsescu: Niciun pericol pentru România

Traian Băsescu e de părere că obiectivul Federației Ruse, nu doar din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere militar, este să ajungă la gurile Dunării.

În acest sens fostul președinte e de părere că pentru țara noastră nu există niciun pericol în contextul în care bazele americane de pe teritoriul României, cât și statul de membru NATO, oferă o garanție de securitate. „Rusia și-a ratat obiectivul în 2013, de a ajunge la gurile Dunării, la brațul Chilia. Pentru Rusia, gurile Dunării sunt vitale și militar, și economic”, a precizat Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni care a avut loc la postul de televiziune România TV la finalul acestei săptămâni.

„Mulțumesc că în mandatul meu am stabilit 3 baze americane în România, la Deveselu, la Kogălniceanu şi la Câmpia Turzii, iar Federația Rusă nu-şi permite un conflict cu forțele armate americane. Trebuie să știm că ne pregătim pentru o situație extrem de dificilă la frontierele noastre”, a mai adăugat fostul președinte.

Atac la Angela Merkel

Băsescu mai spune că Occidentul nu va trage niciun glonț pentru Ucraina și s-a lansat într-un atac la adresa Germaniei și a cancelarului Angela Merkel.

„Nici America, nici NATO, nici România, nici UE nu va trage un glonț pentru Ucraina (…)  Baletul doamnei Merkel cu Putin trebuie să înceteze pentru că nu mai e credibil. De câte ori vorbesc la telefon, Rusia ocupă câte ceva. Atitudinea de balerină a doamnei Merkel nu mai este credibilă. Nu mai are statut de balerină”, a mai declarat europarlamentarul Traian Băsescu.

Miza: autonomie pentru Donbas și Lugansk

Analiștii de politică externă spun că miza Federației Ruse în acest moment este ca zonele controlate de separatiști – Donbas și Lugansk – să devină autonome față de Ucraina.

Zone din regiunile Lugansk şi Doneţk de-a lungul frontierei ruse se află sub controlul rebelilor separatişti proruşi din 2014, anul declanşării conflictului din Donbas. De atunci, războiul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi. De la începutul acestui an, au fost raportate 50 de decese în pofida regimului de încetare a focului.

Zonă de război la granița Europei

În 2019, platforma Hotnews a realizat un serial despre situația din Ucraina:

„În Teritoriile Ocupate din estul Ucrainei, cei care se deplasează o fac pe propria răspundere: autoritățile ucrainene nu mai au influență aici, iar ordinea este menținută de milițiile locale care, nu de puține ori, mai ales în 2014 și 2015, au reținut și interogat oameni. Au fost raportate și răpiri, dar situația pare să se mai fi calmat după 2016. Cetățenii străini sunt sfătuiți să nu viziteze sub nicio formă regiunile Donețk și Luhansk, dar ucrainenii din zonă nu au încotro și trebuie să treacă des linia de contact, indiferent cât de dificil le este. Pentru sute de mii de oameni, realitatea este plină de pericole: sunt nevoiți să treacă des puncte de control cu soldați agresivi, aud din casele lor bombardamentele sau simt, zi de zi, cum viața se scumpește.

Actele eliberate de așa zisele autorități din „republicile populare” nu sunt recunoscute în Ucraina, băncile din Ucraina nu oferă servicii în teritorile ocupate și doar o rețea de telefonie mobilă poate fi folosită.

Rubla a înlocuit grivna ca monedă „oficială”, canalele TV ruse sunt prevalente și învățământul a căpătat orientarea din Rusia. În 2014, o parte dintre profesorii și studentii de la Universitatea din Donețk au fugit și au creat un campus la câteva sute de kilometri, în orașul Viniția. Mulți însă nu au putut fugi sau nu aveau bani să se mute într-o altă parte a țării, iar separatiștii au schimbat conducerea universității și orientarea programei. Mai mult, conducerea „republicii populare” a anunțat recent că diplomele de absolvire vor fi recunoscute de Rusia.

Liderii acestor republici populare vorbesc deseori despre integrarea economiei cu cea a Rusiei și despre tot mai multe servicii care sunt compatibile cu cele din Federația Rusă. Nu se știe cât de mare este susținerea financiară venită de la Rusia, dar multe surse spun că ar fi consistentă, din moment ce legăturile economice cu Ucraina sunt tăiate.

Nu este clar cât de mulți locuitori au plecat din Donețk (care avea 1 milion de locuitori) și nici din Luhansk (500.000 de locuitori), dar nivelul de trai acum este mai ridicat în Donețk decât în Luhansk, lucru valabil și înainte de 2014. În Luhansk, spre exemplu, sunt mari probleme cu serviciile de salubritate.

Totuși, puținele relatări indică faptul că șomajul a crescut puternic, lucru de înțeles dacă ne gândim că s-au rupt legăturile comerciale cu restul Ucrainei, crescând doar cele cu Rusia. Datele indică salariile foarte mici în sectorul public – 5.000 – 10.000 de ruble (70-140 euro/lună)

Că războiul este la câteva zeci de km se poate vedea în mici detalii în viața de zi cu zi: poți vedea convoaie militare pe străzi, prețurile au crescut, au dispărut multe dintre produsele ucrainene din magazine, seara se pot auzi bombardamentele, iar oamenii trebuie să intre în casă după ora 23:00, pentru că în multe locuri încă persistă starea de urgență”.

Ucraina vrea cât mai repede în NATO

Președintele Ucrainei caută în aceste zile suport la cancelariile europene și insistă pentru primirea țării sale în NATO.

Din punctul nostru de vedere, aceasta va înrăutăţi şi mai mult situaţia”, a declarat jurnaliştilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Alianța este „profund îngrijorată” de activităţile militare ruse.

„NATO susţine cu fermitate suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări. Menţinem angajamentul în favoarea parteneriatului nostru strâns”, a afirmat Jens Stoltenberg, prin Twitter.

Dar un oficial al organizației a spulberat speranțele ucrainene pentru o aderare rapidă, spunând pentru AFP, sub condiția anonimatului, că Kievul ar trebui să „se concentreze asupra reformelor (sale)” și să-și consolideze capacitățile de apărare „conform standardelor NATO”.

 

 

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie