sâmbătă, august 13, 2022
21.2 C
Craiova

CSAT: România va primi din Afganistan jurnaliști, activiști sau magistrați

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat în şedinţa de azi situaţia din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru interesele României, atât în planul securităţii, cât şi politic şi umanitar şi s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranţă în România a cetăţenilor afgani – colaboratori ai autorităţilor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România sau categorii vulnerabile, precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi.

Conform unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, membrii CSAT au apreciat modul în care Celula interinstituţională de criză a gestionat repatrierea cetăţenilor români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetăţenilor afgani – colaboratori ai autorităţilor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi. De asemenea, membrii Consiliului au apreciat efortul autorităţilor române de a evacua şapte cetăţeni ai unor state partenere şi aliate.

CSAT a decis activarea Comitetului interministerial Coaliţia Naţională pentru Integrarea Refugiaţilor, iar Ministerul Afacerilor Interne va evalua capacitatea de preluare a refugiaţilor/azilanţilor şi posibilitatea de extindere a acesteia.

„Pe termen scurt şi mediu, România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenţei umanitare şi asistenţei pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situaţiei cetăţenilor afgani din Afganistan şi a refugiaţilor afgani. Este nevoie de o abordare integrată a fenomenului migraţionist conex evoluţiilor din Afganistan printr-o colaborare interinstituţională eficientă. În acest sens, în cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliţia Naţională pentru Integrarea Refugiaţilor. Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaţilor/azilanţilor şi posibilitatea de extindere a acesteia”, conform unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială,

De asemenea, va fi intensificată colaborarea cu instituţiile europene de resort, în primul rând FRONTEX, precum şi cu statele vecine care ar putea fi vizate, alături de România, de potenţiale valuri migraţioniste dinspre Afganistan.

„Membrii CSAT au concluzionat că se impun modificări de urgenţă ale cadrului normativ al Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Afacerilor Externe pentru completarea capacităţilor de răspuns la situaţiile din teren, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistenţă pe palierul preluării şi relocării de cetăţeni afgani. Nivelul de implicare a statului român în efortul solidar al comunităţii internaţionale de preluare a refugiaţilor a reprezentat un alt subiect analizat în cadrul CSAT. În acest sens, s-a dispus începerea pregătirilor necesare”, reiese din comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, evoluţia situaţiei din Afganistan este într-o „continuă dinamică”, iar România, „în deplină coordonare cu partenerii săi internaţionali”, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate şi umanitare generate de această criză.

„Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecinţe în planul securităţii, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri şi arme, migraţia ilegală, care trebuie contracarate. În acest context, România va lua măsurile necesare şi va rămâne angajată în apărarea intereselor naţionale şi ale cetăţenilor noştri şi, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii şi aliaţii noştri, la efortul internaţional de a depăşi această criză, pe multiplele ei planuri”, se arată în document.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât, de asemenea, ca Armata României să participe, cu un efectiv de 200 de militari, la evacuarea şi relocarea cetăţenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan.

Militarii români vor participa la operaţiune începând cu luna august, timp de cel mult 6 luni.

„Operaţia NATO va consta, în principiu, în preluarea cetăţenilor afgani din bazele temporare din Kuweit şi Qatar şi relocarea acestora în baze temporare de staţionare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esenţiale. În acest sens, pe baza elementelor de planificare iniţială comunicate de Comandamentul Forţelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât participarea Armatei României la această operaţie de evacuare şi relocare a cetăţenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni”, precizează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Membrii CSAT au concluzionat că gestionarea consecinţelor situaţiei din Afganistan, pe termen scurt, mediu şi lung, inclusiv sub aspectul lecţiilor învăţate, va reprezenta unul dintre elementele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între NATO şi UE, iar România va participa la acest efort, adaugă sursa citată.

De asemenea, membrii Consiliului au subliniat necesitatea unei coordonări sporite în ceea ce priveşte comunicarea strategică şi combaterea dezinformării.

Suirsa: Agerpres

Ultimele stiri

20 de trenuri electrice vor circula în România. Craiova este inclusă în rute

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță, joi, deschiderea seriei achizițiilor de material rulant prin Planul Național de Redresare și Reziliență...

Mai multe articole din aceeasi categorie