marți, ianuarie 19, 2021
-6.1 C
Craiova

Cu cine joacă „șah” Darius Vâlcov?

Fosta „eminență cenușie” a Guvernului Viorica Dăncilă și fost primar al Slatinei, Darius Vâlcov, nu apare în dosare de corupție doar în calitate de inculpat, ci și de martor denunțător, mai nou.

Un astfel de caz este al unei necunoscute – Ioana Gușatu, care ar fi luat 2.000 de euro mită de la un om de afaceri care voia să anvelopeze niște blocuri din Slatina, când Vâlcov era primar. Ea s-ar fi prevalat de influența asupra primarului când a cerut șpaga, relatează presa locală.

Cei de la Tribunalul Olt i-au interzis Ioanei Gușatu să ia legătura cu martorii denunțători din dosar, numindu-l aici clar pe Vâlcov.

De regulă, denunțul îl ajută pe inculpat, procurorii cerând o pedeapsă mai blândă pentru cel care i-a ajutat.

Este lăudabil efortul procurorilor, care caută să probeze orice infracțiune, oricât de mică ar fi ea.

Dar, având în vedere dosarele cu sume uriașe ale lui Darius Vâlcov, ne putem întreba ce câștigă el într-un caz în care miza e de 2.000 de euro? Pare greu de crezut că poți căpăta o pedeapsă mai blândă turnând pe cineva care a luat o mită atât de nesemnificativă.

Un raționament logic ne poate conduce la ideea că Darius Vâlcov încă nu a fost condamnat definitiv (și se poate plimba liniștit prin țări străine cu legi penale blânde) pentru că mai are și alte „mutări” pregătite. Dacă lucrurile stau așa, același raționament ne spune că mai sunt și alți potențiali „făptuitori”. Denunțându-i, Vâlcov și-ar putea face viața mai ușoară. Iar procurorii ar obține „recolte” mai bogate.

Informațiile pe care le-ar putea furniza Vâlcov procurorilor sunt însă de natură să îi sperie pe acei „făptuitori”. Iată un cerc vicios în care Vâlcov, recunoscut pentru inteligența sa, se joacă cu ambele tabere. Pe procurori îi amăgește cu denunțuri, iar pe prezumtivii corupți îi ține în șah. Și chiar îi poate controla. Poate așa se explică de ce în foarte multe poziții cheie din Olt și în foarte multe companii îi regăsim pe mulți dintre foștii lui colaboratori de încredere. Aceiași oameni, aceleași firme care câștigă licitații…

Sursa foto: Mediafax

Ultimele stiri

Maia Sandu, discuție cu Laura Codruța Kovesi despre corupția din Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Bruxelles unde are o serie de întâlniri cu comisari europeni. A...

Mai multe articole din aceeasi categorie