Cu cine NU votăm?

Autor: Tudor ARTENIE

Votăm, dar e greu totul. Septembrie e tulbure anul acesta. Suntem în pandemie, suntem loviți economic, a început școala, avem alegeri. Suntem în plin război politic. Plouă în rafale cu promisiuni și insulte, iar noi suntem chemați la vot și va trebui să mergem pentru că avem de păzit un bun de mare preț: democrația.

Votăm, dar cu cine?

Unii ar spune că dilema cetățeanului turmentat e mai actuală ca oricând. Câmpul politic seamănă cu un câmp de luptă, concursurile de promisiuni sunt întrecute de concursurile de desființare a adversarului politic. Dacă celălalt e rău, înseamnă că eu sunt bun, pare a fi calculul electoral. Ideea de a vota un rău mai mic este efectul unei propagande agresive și adesea murdare. E greu să discerni în această inundație de atacuri și de invective. E greu să decizi când lumea noastră e fracturată de atâția ani.

E important să votăm!

Oricât am fi de marcați de silă, trebuie să votăm! Absența nu legitimează pe nimeni. Știu că unii cred că a nu vota este o formă de manifestare a libertății, dar absența rămâne doar o statistică, nu produce urmări. Oricât ar fi de puțini cei care se prezintă la vot, ei vor stabili cine ne va conduce comunele, orașele și județele în următorii patru ani. Până la următoarele alegeri, nimeni nu va mai putea schimba nimic.

Nimeni nu vă poate spune cu cine să votați.

Acolo, în cabina de vot, vom fi singuri și vom lua o decizie importantă. Nimeni nu poate spune cu cine să votați, nimeni nu vă poate controla. Dar ceva, totuși, pot să spun tuturor celor care ne citesc: votați cu înțelepciune!

Votăm, dar nu cu oricine. Cine sunt cei care nu merită votul nostru?

Eu cred că nu merită votul nostru oamenii care nu au demonstrat – fie în funcții publice, fie în viața privată – că pot face lucruri bune pentru ceilalți. E ușor de văzut un demagog, căutați să citiți CV-urile candidaților! Vedeți ce studii au, vedeți, la țară, cum au grijă de gospodăriile lor, vedeți ce au făcut în viață.

Nu merită votul nostru cei care nu-și pot justifica averile, cei fără școală, cei care fac mult zgomot în campanie și își atacă adversarii, ei înșiși neavând ce arăta.

Totodată, nu cred că merită să îi votăm pe cei care vor începe să învețe administrație după ce câștigă alegerile. Toate primăriile trebuie să lucreze din plin de a doua zi de după alegeri. Sunt tineri capabili care poate că au mai fost consilieri locali sau județeni sau care au o carieră profesională bună, au avut poziții de manageri. Ei trebuie luați în calcul. Dar sunt și mulți alți candidați care acum „atacă” pentru prima dată o poziție de primar și nu au experiență deloc. Poate că nu le-ar sta rău mai întâi într-o funcție de consilier, nu să învețe meserie pe timpul și resursele comunităților.

Nu merită votul nostru traseiștii politici. Sunt doar vânători de funcții. Când au trădat un partid, i-au trădat și pe cei care i-au ales odată. Și o vor face din nou dacă vor avea nevoie.

Știu că e greu să discernem în acest amalgam de pliante, mesaje online, fotografii, filme, oferte, promisiuni, atacuri. Dar dacă vrem o clasă politică de (mai) bună calitate, trebuie să avem răbdare, să ne documentăm și să votăm cu înțelepciune. Pe 27 septembrie, vom fi cei mai puternici oameni din România. Haideți să împingem țara pe calea cea bună!

Articole asemanatoare