vineri, iunie 14, 2024
24.2 C
Craiova

Cum ar putea fi salvat Corul Filarmonicii „Oltenia“. Varianta USR agreată și de Olguța Vasilescu

Cum ar putea fi salvat Corul Filarmonicii „Oltenia“? Propunea de desființare a Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia“, pentru o reducere a cheltuielilor bugetare, a stârnit un val de reacții în rândul craiovenilor. Inițiativa era, de fapt, un amendament al PSD la proiectul de hotărâre privind reorganizarea instituției, proiect care urma să fie supus la vot în ședința Consiliului Local din data de 18 decembrie. Nu s-a mai întâmplat acest lucru, dar asta este o chestiune de moment.

Euro Oltenia Info a prezentat pe larg acest subiect înainte de ședința de luni, lansând și o întrebare: Cedează Olguța Vasilescu? Edilul nu a renunțat la reorganizarea Filarmonicii Oltenia, dar a făcut un pas în spate și a retras punctele respective de pe ordinea de zi, profitând și de amânarea aplicării Legii nr. 296/2023 privind noile măsuri fiscal-bugetare.

E clar că niște reduceri va trebui făcute!“, a susținut însă Olguța Vasilescu. Edilul a dat astfel de înțeles că situația Filarmonicii Oltenia nu este clarificată, mai ales că a fost „singura instituție de cultură din Craiova cu care nu s-a ajuns la niciun fel de compromis, nici măcar să reducă posturile vacante“. Până acum, peste 13.000 de oameni au semnat petiția pentru Salvarea Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia“.

Cum ar putea fi salvat Corul Filarmonicii „Oltenia“. Este varianta USR o soluție?

În plin scandal, consilierii locali USR au venit cu o propunere, ca soluție la intenția PSD de desființare a Corului Filarmonicii „Oltenia“: transferul instituției în subordinea Ministerului Culturii.Astfel, instituția ar fi scoasă de sub tutela administrației locale, iar bugetul acesteia, considerat o povară pentru Olguța Vasilescu, ar intra în finanțarea Ministerului Culturii“, a fost varianta USR Dolj. „Soluția a fost primită bine de primar și ne dorim deschiderea unui dialog între toate părțile implicate pentru realizarea acestui demers. Este un demers care este mai presus de apartenența politică și este nevoie de implicarea și bunăvoința tuturor“, se menționează într-un comunicat emis de USR Craiova, la o zi după ședința de Consiliu Local. 

Nu am fost și nu vom fi niciodată de acord cu desființarea Corului Filarmonicii Craiova. Credem în dialog și sunt convins că în viitor vom găsi alte soluții. PSD are prim-ministrul României, iar PNL are Ministerul Culturii condus de doamna Raluca Turcan, având în vedere toate acestea, se poate lucra pentru a transfera și finanța Filarmonica din Craiova la Ministerul Culturii. Este un proiect fezabil, mai ales că Municipiul Craiova nu are multe instituții de cultură finanțate direct de minister“, a declarat Cezar Drăgoescu, consilier local USR și președintele USR Dolj.

O variantă agreată și de Olguța Vasilescu. „Aș fi de acord cu domnul Drăgoescu, pentru că cred că suntem singura municipalitatea care are în subordine toate aceste instituții de cultură“, a spus primarul Craiovei în timpul ședinței, ca răspuns la propunerea USR.

Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ a fost absorbit de Teatrul Colibri

Dacă restructurările de la Filarmonica Oltenia au rămas, deocamdată, în stand-by, celălalt punct fierbite care viza tot cultura a fost aprobat în forma stabilită de executiv. Proiectul de hotărâre privind comasarea Teatrului pentru copii și tineret „Colibri“ cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ și Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, inclusiv desființarea trupei de dansatori a ansamblului, a trecut cu votul consilierilor PSD+PER. În acest caz s-au adunat peste 28.000 de semnături pentru Salvarea Ansamblului „Maria Tănase“.

În bugetul de anul viitor trebuie să reducem din cheltuieli și fiecare dintre subordonate să decidă la ce renunță. În ceea ce privește celelalte instituții de cultură, ca să salvăm TRADEM și Colibri a trebuit să le comasăm. Conform OUG, trebuie să aibă cel puțin 50 de angajați. Colibri are mai puțini. Nu desființăm aceste instituții, ci le salvăm“, a spus Olguța Vasilescu.

În total, peste 500 de posturi de la instituțiile subordonate Primăriei Craiova vor fi desființate, potrivit edilului, dintre care 55 ar fi de conducere. Multe din aceste posturi erau însă vacante. 

Citește și: Un nou complex sportiv unicat la Craiova! Olguța vrea sală de scrimă și box de 100 de milioane de euro

Ultimele stiri

Campioana europeană la tenis de masă, muză pentru iubitul handbalist!

Pentru a sărbători “Ziua mondială a fotografiei în natură”, multimpla campioană la tenis de masă, Andreea Dragoman, și-a pus...

Mai multe articole din aceeasi categorie