duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

Cum obțineți Certificatul Digital European de călătorie?

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) vine cu o serie de precizări privind condițiile pentru obținerea Certificatului Digital European de călătorie, în condițiile în care în ultima perioadă au apărut discuții și nelămuriri privind obținerea acestui certificat.

Documentul poate fi descărcat de AICI, iar persoanele care pot obține Certificatul Digital UE sunt:

  • cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România;
  • cele care au efectuat cel puțin o doză în România din schema completă;
  • cele care au efectuat schema completă într-un stat terț (NON UE) și sunt cetățeni români sau membrii familiilor acestora;
  • cele care au trecut prin boală (pe teritoriul României), dacă nu au trecut 180 de zile de la obținerea primului rezultat pozitiv la testare;
  • cele care au obținut rezultat negativ la testarea PCR în ultimele 72 de ore (pe teritoriul României);
  • cele care au obținut rezultat negativ la testul antigen rapid în ultimele 24 de ore (pe teritoriul României).

Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare.

Dacă vă regăsiți în una din situațiile de mai sus și nu reușiți să vă generați certificatul digital, trebuie să furnizați următoarele documente, după caz, la adresa de e-mail certificat-covid@ms.ro:

  • Carte de identitate/pașaport/permis de ședere (copie);
  • Dovada vaccinării sau a testului pozitiv/negativ (copie);
  • Pentru minorii sub 14 ani – Certificatul de naștere sau documentul atesta calitatea de autoritate părintească (copie) ;
  • Certificatul de căsătorie – în cazul schimbării numelui între data vaccinării/testării și data solicitării certificatului (copie).

Pentru nelămuriri, scrieți la adresa: certificat-covid@ms.ro sau apelați Call Center – 021 414 44 25 și apăsați tasta 2, pentru certificate.

Estimări sumbre: peste 2.000 de noi infectări zilnic în septembrie

Autoritățile au precizat săptămâna trecută că România a intrat în valul patru al pandemiei de coronavirus, iar Valeru Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccionare, a avertizat că numărul infectărilor ar putea ajunge în septembrie la peste 2.000 de noi cazuri zilnic.

El a atras atenția aseară, într-un interviu la digi24, că reevaluările predicţiei privind evoluţia epidemiologică în România arată că până în prezent, creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât estimările autorităților.  „Ca atare, la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial”, a spus Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că, în raportările săptămânale, peste 80% din cazurile noi sunt la persoane nevaccinate, iar la numărul de decese înregistrate, peste 97%  sunt la persoane nevaccinate, restul fiind la persoane vaccinate incomplet, deci nu la persoane care au o schemă completă de vaccinare. Drept urmare, vaccinarea este singura cale de evitare a infectărilor sau a formelor grave ale bolii COVID-19. Detalii, aici.

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie