Cum trecem în viteză pe lângă știrile importante!…

Autor: Tudor ARTENIE

Trecem în mare viteză pe lângă lucrurile importante. Nu, nu e o judecată de valoare, e doar o constatare simplă. Trăim în viteză, avem de prea multe ori mize mici, personale, în ceea ce facem. Nici votul nu mai are mare relevanță, mai mult de jumătate din electori stau acasă. Trăind în viteză, pierdem din capacitatea de reflecție, timpul pare mai degrabă un inamic care trebuie învins cât mai repede. Ceea ce contează este victoria de etapă, confiscarea fiecărui câmp în folos personal și maximizarea oricărui profit. Toate – în viteză! Parcă am fi o națiune neoliberală!

Președintele Academiei Române a fost decorat de Casa Regală.

O știre „mică”, fără mare audiență: președintele Academiei Române a fost decorat de Casa Regală cu Ordinul Coroana României, în grad de Comandor. Un eveniment important, dar cu o rezonanță mult mai mică decât scandalurile electorale, violurile sau crimele sau descinderile cu mascați din aceeași zi.

Știrea este scurtă. „Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a conferit Ordinul Coroana României, în grad de Comandor, domnului academician Ioan-Aurel Pop pentru eminenta sa contribuție ştiinţifică în domeniul istoric, cu o privire aprofundată asupra istoriei medievale a Transilvaniei şi asupra complexităţii organizării locale şi a relaţiilor interetnice în perioada medievală. Pentru proiectele şi programele pe care le susţine în calitate de Preşedinte al Academiei Române, principalul for al ştiinţei şi culturii naţionale. Pentru susţinerea publică a valorilor și principiilor Coroanei Române, aducând fundamentare istorică importanței prezenţei publice a Instituției Regale în România modernă și contemporană.

Trăim în viteză, parcă nici nu înțelegem cuvintele.

„Contribuție științifică”, „privire aprofundată”, „relații interetnice în perioada medievală” sunt expresii care nu mai trezesc interes. Suntem căliți în bătălii cu plăcuțe suedeze, iar Transilvania e o regiune turistică interesantă locuită de „unguri”!…

Poate veți spune că atât facem, cât putem! Dar putem tot mai puțin din ceea ce cred eu (și nu numai eu!) că este important. Președintele Academiei Române este un om fascinant. Erudit, profesor emerit, medievist de renume internațional. Casa Regală a României este o instituție-simbol…

Iar dacă vi se pare că din textul acesta răzbate vreo urmă de mustrare, vă înșelați! Este unul dintre cele mai triste editoriale pe care le-am scris vreodată.

Sursa foto: romaniaregala.ro

Articole asemanatoare