joi, ianuarie 21, 2021
5 C
Craiova

Dan Barna, stupefiat: PNL a contestat la CCR înființarea unui DNA al pădurilor

Președintele USR, Dan Barna, se declară stupefiat și dezamăgit după ce Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea de înființare a unui DNA al pădurilor.

„Am aflat în această dimineață că Guvernul a decis să atace la Curtea Constituțională legea privind înființarea DNA-ului pădurilor. O decizie stupefiantă și dezamăgitoare, în condițiile în care membrii cabinetului spun permanent că sunt preocupați de protejarea mediului și că fac eforturi să oprească furturile din pădurile României.

Acest gest nu face decât să demonstreze contrariul.

Am acceptat susținerea investiturii primului cabinet Orban cu acest obiectiv explicit formulat. Acțiunea de azi merge, în mod inexplicabil, în direcția opusă”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

Mai dur decât șeful său, senatorul USR Allen Coliban a lansat și el acuzații dure la adresa liberalilor.

„Tocmai am aflat că Guvernul PNL a atacat la CCR Legea de înființare a DNA-ului Pădurilor. Astăzi DNA-ul Pădurilor trebuia să fie în vigoare, dar președintele nu s-a grăbit să promulge legea, probabil ca să dea timp Guvernului PNL să scrie sesizarea la CCR. Este inadmisibil jocul dublu pe care îl face PNL. În Parlament, PNL s-a abținut la vot în Camera Deputaților și, ulterior, a votat pentru lege la Senat, pentru ca apoi Guvernul să atace legea la CCR.

Atât de puternice sunt legăturile între mafia lemnului și PNL? Îi cer premierului Ludovic Orban să explice public de ce a contestat la CCR DNA-ul Pădurilor. PNL este apărătorul hoților de lemne?”, a scris senatorul USR pe Facebook.

Pe 16 iunie, Parlamentul a dat vot pentru în ființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Proiectul, supranumit „DNA-ul pădurilor”, a primit vot de la toate partidele cu excepția UDMR și ar urma să funcționeze în subordinea Parchetului General. Procurori specializați vor investiga infracțiuni precum tărierile ilegale de lemn, nerespectarea normelor antipoluare şi uciderea unor specii protejate.

Radu Preda, senator PSD, a spus după vot: „Sper ca acest proiect de lege să îi ducă pe acei oameni care ortăvesc apa şi ne taie codrii acolo unde le este locul: la puşcărie! Sperăm să fie un moment al trezirii clasei politice în ce priveşte protejarea resurselor fantastice pe care le are România”.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este creată după modelul DIICOT şi DNA. Ar urma să aibă un procuror şef numit de preşedintele țării. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari USR.

După vot, aceștia și-au manifestat bucuria și încrederea:

„DNA-ul Pădurilor, proiectul inițiat de USR pentru combaterea infracțiunilor de mediu, a fost votat astăzi în Senat și va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

S-au abținut la acest vot senatorii UDMR, care de-a lungul timpului au încercat să vâneze pădurile statului și au profitat în urma defrișărilor.

Votul de astăzi înseamnă un moment istoric pentru combaterea infracțiunilor de mediu din țara noastră. Prin înființarea DNA-ului Pădurilor Parlamentul arată că protejarea pădurilor devine o prioritate pentru România”.

Ultimele stiri

Raluca Turcan începe verificarea ajutoarelor sociale

Ministerul Muncii pregăteşte evaluarea ajutoarelor sociale, ministrul Raluca Turcan precizând că vor fi identificaţi beneficiarii de ajutoare care se...

Mai multe articole din aceeasi categorie