duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

De azi nu se mai intră în Marea Britanie cu buletinul: e nevoie de pașaport

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii europeni nerezidenți (care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărții de identitate.

Conform informațiilor comunicate de autoritățile britanice, cetățenilor europeni (inclusiv cetățenilor români) nerezidenți în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.

Cetățenii europeni (inclusiv cetățeni români) care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea națională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025 (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS).

În plus, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autoritățile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

MAE amintește că aceste măsuri nu afectează cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, protejați de Acordul de retragere – EU Settlement Scheme, informații utile pentru această categorie de persoane putând fi consultate la pagina de internet http://www.mae.ro/node/54633.

De asemenea, informații suplimentare cu privire la regimul actual de călătorie în Regatul Unit în funcție de scopul deplasării, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, tipurile de viză, taxele aferente și modalitățile de obținere a acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE, secțiunea Condiții de călătorie – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: https://www.mae.ro/travel-conditions/3725.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze temeinic anterior efectuării unei deplasări în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și să consulte sursele oficiale puse la dispoziție de către autoritățile britanice competente, precum și de către MAE, Ambasada României la Londra și oficiile consulare ale României în Regatul Unit.

 

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie