duminică, mai 22, 2022
24.4 C
Craiova

Departe de Olimpiadă

Autor: Tudor ARTENIE

Am avut puțini sportivi la această Olimpiadă. Tokyo a fost prea departe de noi. Am stat, e drept, cu sufletul la gură urmărindu-i pe sportivi. Pe ai noștri, în primul rând, dar nu numai. Panorama mondială a sporturilor s-a întâlnit la Olimpiadă, iar spectacolul a fost unul extraordinar.

Ce s-a văzut la Olimpiadă? Efort, concentrare și dârzenie.  

În spatele efortului stă disciplina. În spatele concentrării găsim o remarcabilă forță psihică. Iar în spatele dârzeniei, stau inimi vii și puternice. Dar am văzut la Olimpiadă și extrem de multă inteligență. Am văzut strategii și tactici elaborate științific. Iar japonezii au organizat impecabil un memorabil și uriaș eveniment sportiv. Un eveniment la care publicul nu a avut acces. Pandemia a făcut ca această Olimpiadă să fie organizată „pe viu”, dar să nu poată fi urmărită decât online.

România a fost departe de performanțele ei din trecut.

Sigur, mulți jurnaliști sportivi, dar nu numai ei, au scris și au spus de ce Tokyo a fost prea departe de noi. Știți și voi că sportul de masă e ca și inexistent, că banii sunt puțini, că sunt prea puține condiții pentru performanță. Medaliații noștri, aceia, puțini, sunt excepțiile care confirmă regula tristă a nepăsării care guvernează societatea noastră. A expresiei „merge și-așa!”, o ilustrare deja cronică a unui mod de a trăi.

La Olimpiadă nimic nu „merge și-așa!” Dar nu numai la Olimpiadă… 

„Merge și-așa!” este emblema falimentului, a degradării condiției umane. A unei ucigătoare  autosuficiențe. Valoarea performanței este dată de căutarea perfecțiunii. Visul unui sportiv este să asculte imnul țării sale de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Ca să ajungă acolo, depășește orice imperfecțiune, muncește până când își termină ultima picătură de energie. Refuză eșecul, refuză și greșeala.

Ce poți să faci ca să îți îndeplinești visul? Dar ce mai e un vis?

Ca să ajungi acolo unde visezi, nu ai voie să te oprești! Ai nevoie să muncești pe toate planurile. Visul tău despre tine nu e o glumă decât dacă nu te iei în serios. Iar un vis bun are acută nevoie de două lucruri care sunt înafara ta: de elite și de educație. Există un raport direct între elite și educație. Una o crește pe cealaltă și invers. Altfel, visul tău va fi unul fals, cum este cel de îmbogățire. Iar dacă părerea ta despre tine nu îți permite să fii modest și serios, visul tău va fi unul mic. Ca un BMW vechi, luat la mâna a patra, pe care îl conduci zgomotos pe ulițele de pământ  ale satului tău.

Fără elite și fără educație suntem doar niște analfabeți îmbrăcați în vanitate.

Oricât ne-am strădui să salvăm aparențele, suntem foarte departe de Tokyo. Medaliații de la Olimpiadă, ca și medaliații de la alte olimpiade, cu sunt cele școlare, nu acoperă realitatea. Și nici nevoia de adevăr recunoscut. Asumat.

Da, e perioada vacanțelor și ne interesează să ne odihnim. Dar am fi pe drumul cel bun numai dacă după ce mâncăm grătarul făcut în pădure și bem berea răcită în pârâu, ne strângem gunoiul și îl aruncăm într-un tomberon. Dacă ne stingem țigările într-un recipient pe care îl aruncăm la gunoi, nu în nisipul plajei. Sau dacă mergem cu BMW-ul nostru vechi doar atât de repede cât ne permit mașina, drumul și știința noastră de a conduce.

După Tokyo urmează Paris.

Teoretic, avem timp să ne pregătim. Avem timp să ne punem la punct cu multe din lucrurile pe care le-am ignorat. Putem performa. Încă se mai nasc copii în România, iar dacă noi aducem Parisul mai aproape, ei vor avea o șansă adevărată pentru podiumurile olimpiadelor viitoare.

Practic, acea Olimpiadă de la Paris e prea aproape în timp, iar noi parcă suntem pe un drum care ne îndepărtează de orașul luminilor. Ne îndepărtează de orice vis. Prea puțini sunt cei care știu că „nu merge și-așa!” Și sunt și mai puțini cei care fac lucrurile așa cum se cuvine. Iar numărul celor care spun adevărul e nesemnificativ…

Ultimele stiri

Președintele Ungariei, Katalin Novak, face mișcare în centrul Clujului

Katalin Novak, președintele Ungariei, se află în vizită în România. Ea și-a început ziua cu un pic de mișcare...

Mai multe articole din aceeasi categorie