miercuri, iunie 29, 2022
34.5 C
Craiova

Despre incompetență, PNRR și capete în gură

Autor: Tudor ARTENIE

O grămadă de lume vorbește despre incompetență. Acea „stare de funcționare” a omului care nu știe să își facă treaba. Prin extensie, putem vorbi despre incompetență și la nivelul unui aparat administrativ sau chiar la nivel de guvern. Iar dacă renunțăm la extensie, ar fi bine ca măcar o dată pe săptămână fiecare dintre noi să își facă o analiză a ceea ce a făcut în zilele care au trecut de la ultima analiză. Dacă dăm dovadă de onestitate, s-ar putea să avem mari surprize. Adică, să nu fie vorba despre incompetență doar în stratul de sus al societății…

Este PNRR o dovadă de incompetență?

Dacă avem răbdare să îl ascultăm pe premierul Cîțu, PNRR este un succes. Dacă ne luăm după postările de pe Facebook ale specialiștilor în propagandă de la USR-Plus, PNRR este un succes mai mare decât spune premierul.

Dar iată ce scrie ziarul german Die Welt: „Planul prezentat de București a ridicat în mod evident multe întrebări de la Bruxelles. România a solicitat 15 miliarde de euro în împrumuturi soft și 14,3 miliarde de euro în transferuri nerambursabile. (…) Lacunele erau atât de mari, la fel și nevoia Comisiei de a avea informații, încât guvernul român a trebuit să solicite oficial Comisiei prelungirea termenului de evaluare până la sfârșitul lunii septembrie.”

16 din cele 27 de state UE au primit undă verde și pot conta deja pe un avans de 13% din  fonduri.

Evident, România nu se află printre aceste state. Presa străină sugerează chiar că România nu poate accesa întreaga sumă aflată la dispoziție sau că PNRR-ul nostru de „succes” ar putea fi respins.

Deci, despre ce vorbim? Despre incompetență. Armata de „guriști” năzdrăvani de pe rețelele de socializare și aflați în fruntea statului român nu știu ce au de făcut. Nu se pricep. Nu înțeleg. De ce nu s-a găsit un măcar un demnitar român care să fie capabil să respecte cerințele UE? Unul care să facă un PNRR așa cum au făcut celelalte 16 țări. Au avut autorii acelor planuri ceva în plus față de ai noștri? Sau au avut ai noștri ceva în minus?

Să fim cu toții suferinzi de incompetență? Așa s-ar explica multe…

Dacă ne uităm la rezultatele campaniei de vaccinare din ambele perspective – cea a  autorilor campaniei, dar și cea a poporului beneficiar – e limpede că nu suntem suficient de raționali. Dacă adunăm sutele de litri de sânge care inundă weekend de weekend șoselele și puținele autostrăzi, e limpede că nu știm să conducem. Dacă studiem statistici care privesc folosirea pastei de dinți sau numărul de cărți cumpărate într-un an, e din nou limpede că ne potrivim finalurilor de clasamente. Cineva trebuie să fie și pe ultimul loc, nu-i așa?

Totuși, ce ni se întâmplă? Ce urmează?

În afară de „marea bătălie” pentru putere din PNL, pare că ne-a lovit sindromul vacanței. E drept, parlamentarii și judecătorii se bucură de concedii, dar lumea nu stă pe loc. Benzina se scumpește, viața se scumpește, e caniculă, dar sunt și furtuni, Bucureștii sunt plini de buruieni și gunoaie, se anunță valul al patrulea al pandemiei de COVID-19. Lista e lungă, dar pare că nimănui nu-i mai pasă de nimic. Nici nouă, nici lor, știți ce vreau să spun.

Revenind la „bătălia” din PNL, se cuvine să consemnăm că lipsesc doar capetele în gură la propriu.

Challengerul Cîțu e călare pe guvern și pe PNRR și pare că se bucură și de  susținerea președintelui „pas-cu-pas”, pe lângă cea a unor foști membri ai PDL, dizolvați de ceva vreme în zeama liberală. Așa că își permite să îi țină lângă el pe cei mai agresivi și obraznici susținători.

Președintele PNL în funcție, fostul premier Orban are un discurs mai bun decât al lui Cîțu (nici nu ar fi greu!). Dar Ludovic Orban este în defensivă. Se știe doar că cea mai bună apărare este atacul. Dacă nu scoate niște iepuri din pălărie, liberalii vor intra într-o altă eră, marcată de …competență, după cum am văzut. Dar, competență sau incompetență, ce mai contează poporul când sunt la îndemână butoanele care definesc puterea? Și, în definitiv, ce ne interesează? Este cineva interesat cu adevărat de competență în România lucrului bine făcut?

Ultimele stiri

Vâlcea: 70 de persoane au coborât din tren după ce locomotiva a luat foc

Aproximativ 70 de persoane s-au autoevacuat, azi, dintr-un tren care circula pe ruta Sibiu - Râmnic, după ce locomotiva...

Mai multe articole din aceeasi categorie