Dezastru la testele PISA

Ce este PISA?

Programul pentru Evaluarea Internațională a Studenților este un studiu la nivel mondial realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economica din țarile membre și non membre destinate și ne arată nivelul de pregatire al elevilor de 15 ani la capitolul matematică, științe și citire(PISA combină evaluarea unor arii cognitive specifice acestor domenii). Vârsta de 15 ani a fost aleasă pentru ca s-a considerat că în majoritatea țărilor CECO elevii se află spre finalul învățămantului obligatoriu și, astfel pot fi măsurate majoritatea cunoștințelor, deprinderilor și atutudinilor dobîndite, necesare pentru societatea modernă.

La ultimele teste, România a obținut cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani.

Mircea Dumitru, rectorul Universității București, despre rezultatele testelor PISA: Avem o școală de elevi spectator

Elevii români merg la școală ca la un spectacol pe care sunt obligați să-l urmărească, deși nu le place și nu-l înțeleg, spune rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru. Potrivit fostului ministru al Educației din 2016, rezultate la testele PISA sunt efectul bâlbăielior și încercărilor eșuate de a reforma, în ultimii 30 de ani, sistemul de educație.

„Rezultatete PISA proaste de anul acesta sunt de fapt consecința a cel puțin 30 de ani de bâlbâială și încercare foarte amatoristă de a reforma sistemul de educație, care au condus la ceea ce vedem acum. La această degringolada și această mișcare descendentă a calității. Nu cred că e vorba aici doar de un singur personaj politic, oricât de important ar fi în momentul de față. Sunt generații întregi care nu au făcut ceea ce trebuie la timp. Testele acestea au o anumită relevanță, pentru că ele trebuie să măsoare în ce fel sunt interiorizate și folosite în mod real aceste cunoștinte de către elevi, ori ceea ce nu poate să creeze școala, nu creează de foarte mulți ani – nu de acum, de câteva săptămâni, de când e doamna Anisie ministru – nu poate să creeze acel gen de motivație pentru elev, în care elevul să simtă că acolo este într-adevăr vorba de viitorul vieții sale. Avem o școală de spectatori. Elevii vin la școală ca la un spectacol rău, pe care sunt obligați să-l urmarească, dar ei nu sunt deloc implicați”, a spus Mircea Dumitru, la Jurnalul de seară.

România este la coada Uniunii Europene, cu cele mai slabe rezultate din ultimii nouă ani la testele PISA. Evaluarea internațională care arată cât de pregătiți sunt elevii la matematică, științe și citire.

Suntem pe locul 47 din 79, iar 44% dintre elevi sunt analfabeți funcțional, adică nu înțeleg un text la prima vedere.

În fața dezastrului, ministrul Educației a spus că punctajul nu este relevant, apoi s-a răzgândit. Vrea să schimbe reguli la Evaluarea Națională și Bacalaureat, pentru ca elevii să nu mai fie nevoiți să memoreze comentarii, ci să primească subiecte care dezvoltă gândirea.

Nemulțumire și în Germania în legătură cu testele PISA

China şi Singapore, unde educaţia copiilor este prioritatea numărul 1, sunt şi anul acesta în fruntea clasamentului PISA. Din Europa se remarcă Estonia, o țara mică, din fosta URSS, care a depăşit toate marile puteri ale continentului.

Rezultatele testelor au stârnit discuţii despre performanţele sistemului educaţional şi în alte ţări. De pildă, în Germania, problema care se pune este că elevii sunt doar pe locul 20 din 79. Foarte mulți sunt supărați pentru că țara este clasată în urma unora din Asia.

În același timp, la nivel global, studiul trage un semnal de alarmă asupra faptului că nu s-a înregistrat nicio ameliorare în cei 20 de ani, de când se fac astfel de teste.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației: “Aceste teste PISA să fie date și profesorilor”.

O poziție intreseantă a avut și Daniel Funeriu, fost ministru al educației, care a susținut, într-o postare pe Facebook faptul ca putem avea surprize dacă aceste teste PISA vor fi date și profesorilor. “Așa cum știți, eu sunt mai orientat pe soluții, nu povești. Așa ca propun să fie date aceleași teste PISA și profesorilor. Veți avea o mare surpriza. Ar trebui evaluați toți profesorii: celor sub nivel să li se livreze o formare adaptată timp de un an pentru a ajunge la nivel, iar dacă nu reușesc nici atunci…asta e. În loc de miliarde date ongeurilor de apartament, mai bine am face un moment zero al reselecției profesorilor”.

Sursa:digi24

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu