duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

Dezvăluiri incredibile ale actriței din „Filantropica”: a făcut terapie în urma hărțuirilor sexuale

Actrița Viorica Vodă a avut un moment de curaj, marți seară, pe scena Premiilor Gopo, unde a vorbit despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului, după rolul său din filmul „Filantropica”.

Actrița s-a aflat pe scena Premiilor Gopo alături de echipa filmului Filantropica, regizat de Nae Caranfil, cu ocazia aniversării a 20 de ani de lansarea peliculei. Ea avea 25 de ani când a interpretat rolul Dianei Dobrovicescu, tânăra blondă de care se îndrăgostește personajul principal Ovidiu Gorea, interpretat de Mircea Diaconu.

„Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare”

“Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui.

Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a spus Viorica Vodă, potrivit publicației „Cultura la dubă„.

Viorica Vodă, care este din Republica Moldova, a atras atenția că nu vrea să se „reinventeze” printr-o campanie „#meetoo from Moldova”: „Nu. Nu despre asta e vorba”.

„Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună.

Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare”, a mai spus actrița Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo.

Intervenția Vioricăi Vodă a fost completată de actrița Mara Nicolescu, care a interpretat rolul Mirunei în Filantropica și care fost căsătorită cu regizorul Nae Caranfil: „Îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat”.

„Da, dar tu erai iubita lui Nae și pe mine m-au confundat cu tine, de aceea m-au abordat”, a fost replica Vioricăi Vodă.

La gala Premiilor Gopo, organizată la Teatrul Naţional Bucureşti, filmul „Filantropica” a fost aniversat la 20 de ani de la premieră iar o parte din echipă a fost prezentă pe scenă. „Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere şi consecinţele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărţuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulţi directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a fost mărturisirea Vioricăi Vodă care a interpretat-o pe Diana Dobrovicescu în film, conform News.ro.

Reacţiile colegilor au fost condamnate de mai multe actriţe.

Tudor Chirilă este de părere că este un bun moment pentru a se discuta despre hărţuirea şi abuzurile la care sunt supuse studentele de la actorie în facultate.

„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultăţile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu „pregătirea” pentru facultate. Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă în virtutea unor exerciţii de „actorie” care chipurile au rolul de a dezinhiba. (Cunosc un caz real a cărui poveste am aflat-o direct de la victima care într-un final a reuşit să schimbe şcoala) Da’ probabil că ne-ar pune pe toţi la punct una care şsteaptă un Ferrari de la vânătorul vieţii ei, maşina pentru care el va fi scutit de ruşinoasele drumuri la Mega Image”, a scris actorul pe Facebook.

El i-a răspuns unui comentator: „În teatru, condiţionarea ascensiunii de favoruri sexuale e de notorietate. Dar o notorietate îngropată sub tăcere. Eu sunt actor, nu contabil şi vorbesc legat de domeniul în care activez şi ca o consecinţă a evenimentului de aseară”.

Actriţa Katia Pascariu a fost cea care a reacţionat la discursul Vioricăi Vodă atunci când a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”: „Cred că au fost nişte lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, şi cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă. Şi aş vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aş vrea să mulţumesc că le-a zis. Îmi pare rău că a durat 20 de ani să le spună. Şi îmi pare foarte rău pentru reacţiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei şi a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi”.

Actriţa Diana Cavallioti speră ca această mărturie să nu rămână singulară. „S-a întâmplat pe scena Premiile Gopo aseară. Sper să nu rămână doar o întâmplare şi sper să se audă vocile celor care au curaj să se facă auziţi. Bravo, Viorica Vodă! Felicitări Katia Pascariu pentru premiu şi discurs”. „Sinceritatea Vioricăi Vodă, care a vorbit deschis despre abuzurile sexuale de pe platourile de filmare de la Filantropica, n-a fost apreciată, întâmpinată cu empatie şi aplaudată, ba din contră, a fost cenzurată şi somată să vorbească despre film, nu despre ea şi implicit despre abuzurile trăite pe platou, că de, celebram 20 de ani de la capodoperă nu anii ei de psihoterapie necesari pentru a trece peste traumă. Am ieşit din sală complet scârbită de laşitatea şi complicitatea celor aprox 900 de cineaşti (artişti sensibili de altfel aflaţi ieri în sala mare a Teatrului Naţional. Dragilor, cât o mai ardem aşa? Câte actriţe (şi nu numai!) mai trebuie să clacheze ca să vă re/chestionaţi valorile şi comportamentul ăsta sinistru?”, a scris regizoarea Raluca R. Gorgos.

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie