sâmbătă, august 13, 2022
21.2 C
Craiova

Dezvoltatorii imobiliari sunt obligați să facă rețele de utilități

De astăzi, dezvoltatorii imobiliari sunt obligați să realizeze rețelele de utilități înaintea emiterii autorizației de construire. Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea prin care este modificată Legea 10/1995 privind calitatea în construcții.

Noua lege obligă dezvoltatorii imobiliari la mai multă rigoare. Se speră ca, prin aplicarea noilor reglementări, proiectele imobiliare înșelătoare să piardă din avânt.

Legea mai stabilește că recepția lucrărilor de construire va fi făcută o dată cu recepția lucrărilor de branșament la rețeaua de utilități publice.

De asemenea, dezvoltatorii imobiliari pot preda proprietarilor construcția „numai după admiterea recepției”. Adică, la terminarea lucrărilor și punerea în funcțiune a branșamentelor autorizate definitive la rețelele de utilități publice.

Amenzile vor fi mai mari pentru dezvoltatorii imobiliari care nu respectă legea.

Plafonul de amendă pentru încălcarea reglementărilor privind calitatea în construcţii va fi între 1.000 de lei şi 100.000 lei. Până acum, amenzile erau cuprinse între 20.000 de lei şi 40.000 de lei.

În expunerea de motive, iniţiatorii motivează nevoia de îmbunătățire a reglementărilor din acest domeniu. Ei arată că: „Cererea tot mai mare de locuinţe noi, precum şi lacunele legislative, permit dezvoltatorilor să introducă în piaţa imobiliară spaţii cu destinaţia de locuinţe, la standarde necorespunzătoare privind echiparea cu utilităţi, care să corespundă condiţiile şi exigenţelor de calitate a vieţii, punând chiar în pericol siguranţa şi viaţa locatarilor”.

Ultimele stiri

20 de trenuri electrice vor circula în România. Craiova este inclusă în rute

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță, joi, deschiderea seriei achizițiilor de material rulant prin Planul Național de Redresare și Reziliență...

Mai multe articole din aceeasi categorie