DIICOT a anutat oficial ca oasele umane din butoiul lui Dinca sunt ale Alexandrei! Chimistii ridica insa multe semne de intrebare asupra credibilitatii variantei procurorilor!

DIICOT a facut public astazi faptul ca ramasitele umane gasite la Gheorghe Dinca sunt cele ale Alexandrei Macesanu, confirmand astfel moartea tinerei de 15 ani. Anuntul procurorilor de la Crima Organizata nu a stopat insa speculatiile, putini crezand in varianta incinerarii corpului Alexandrei intr-un simplu butoi cu ajutorul vaselinei si a carbidului.

Jurnalistii de la g4media.ro au publicat modul cum ar fi fost incinerat coprul Alexandrei de catre Dinca, informatiile venind de la surse autorizate din ancheta.

În prima faza informațiile obținute de G4Media.ro indicau faptul că Dincă ar fi utilizat vaselină și carbid, însă informația corectă arată că a recurs la vaselina și carton bitumat.

Dincă le-ar fi declarat anchetatorilor că a utilizat vaselina și carton bitumat pentru a arde oasele în arzătorul improvizat într-un butoi din curte, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei.

Țesuturile și oasele ar fi ars întrucât proveneau de la un om tânăr, în plin proces de creștere. La persoanele în creștere structura osoasă este relativ aerată, de aceea permite arderea mai ușoară și într-un timp mai scurt.

Dacă a asigurat aeraj pentru aport de oxigen, flacăra putea fi asigurată cu temperatură mare pentru timp îndelungat, au mai explicat experții pentru G4Media.ro.

Potrivit mărturiei lui Dincă, coroborate cu probele găsite la fața locului, anchetatorii cred că acesta ar fi pus lemne sub pirostriile deasupra cărora a pus un butoi având în partea de jos un grilaj, iar în partea de sus fără capac. Ar fi pus corpul fetei pe grilajul din butoi. Acolo, Dincă obișnuia să topească aluminiu.

Așa ar fi obținut o temperatură în arzător în jur de 1000 de grade Celsius. Oasele și dinții nu ar fi ars în totalitate întrucât ar fi fost nevoie de o temperatură de 1500 de grade Celsius. La fel, inelele și fragmentele de lănțișor găsite în cenușă nu s-ar fi topit decât la o temperatură mai mare de 1000 de grade.

Surse oficiale din cadrul DIICOT susțin că anchetatorii au 2 martori, doi vecini, care spun că au văzut fum și au simțit un miros neobișnuit din curtea lui Dincă.

Chimistii spun ca este plauzibila varianta procurorilor, dar se indoiesc ca Dinca ar fi putut obtine temperaturi de 1.000 de grade int-un simplu butoi

Claudiu Fleacă, inginer chimist la Institutul de la Măgurele, a explicat pentru G4media.ro că este plauzibil ca suspectul să fi folosit vaselină pentru arderea oaselor.

”Grăsimile ard foarte bine. Putea să pună și carbid, însă în combinație cu apa. Și depinde foarte mult de aeraj, de oxigen.

În condiții optime, carbidul cu apă propagă acetilena și se poate obține o temperatură de 3000 de grade. Dar mă îndoiesc că, în acele condiții, a obținut o astfel de temperatură.

Folosirea carbidului poate duce la explozie

Plus că exista riscul să explodeze. Dacă, într-adevăr, a folosit carbid, deși nu am mai auzit de o astfel de combinație de carbid cu vaselină până acum, putea să pună puțină apă ca să ardă, să nu explodeze sau să bubuie. Pentru că presupun că nu voia să facă zgomot.

Oasele au o parte organică, proteină, colagen. Aceasta arde, se descompune. Partea anorganică conține hidroxiapatită, care se fragmentează și rămâne un fosfat de calciu deshidratat. Nu mai e aceeași compoziție ca osul original, s-a dus partea organică și apa de cristalizare pentru că hidroxiapatita are apă în structura ei.

Fosfatul de calciu se topește la 1400 de grade ca să nu rămână resturi, dar înțeleg că au rămas, deci înseamnă că nu a obținut acea temperatură. Ca să dispară de tot trebuia să folosească acid”, a explicat chimistul Claudiu Fleacă.

Oamenii au multe semne de intrebare, nu doar teorii ale conspiratiei

Internetul abundă de acuzații și teorii ale conspirației potrivit cărora Dincă nu ar fi putut arde cadavrul fetei într-un timp scurt, ziua în amiaza mare, fără să se alerteze vecinii. Procurorii ar încerca să mușamalizeze, prin această versiune, răpirea și scoaterea din țară a Alexandrei, în scopul exploatării sexuale.

Teoriile au fost alimentate și de tot felul de specialiști care și-au dat cu părerea la televiziuni, cum ar fi fostul director al Crematoriului Vitan Bârzești, Gheorghe Ionel.

Acesta a declarat pe 30 iulie la Antena 3 că este exclus ca Gheorghe Dincă să fi ars trupul Alexandrei în butoiul din curte.

“Nu poti arde un corp uman, care nu este eviscerat, fara sa explodeze!”

„100% nu s-a putut face o incinerare în acel butoi. Se face o incinerare doar când se ajunge la temperatură de 1.400 de grade. Poate să toarne ce vrea el, nu se poate obține o asemenea temperatură. În crematoriu se obținea temperatura după circa o oră de mers a arzătorului în gol și abia se ajungea la 1.200 de grade. Exclus așa ceva, iar arzătorul era imens cu un diametru de aproape un metru. Nu, exclus așa ceva. Nu pot să cred. Acel nemernic, părerea mea personală, trage de timp. Eu cred că este în viață fetița și el trage de timp să acopere niște urme și să dea posibilitatea altor complici să o scoată din țară. Părerea mea. Se putea incinera în butoi eventual doar părul și pielea”, a declarat Ionel Gheorghe marți seară, la Antena 3.

Expertiza ADN l-a contrazis însă pe fostul șef al Crematoriului Vitan și a indicat că fragmentele osoase și dinții din butoi au ADN-ul Alexandrei Măceșeanu.

A doua zi, pe 31 iulie, Gheorghe Ionel, a continuat seria opiniilor, la B1 TV. El a spus că nu crede că Alexandra ar fi fost incendiată după crimă.

„Dacă acel individ ar fi dat foc în acel butoi la cadavrul Alexandrei, acesta ar fi explodat. Și asta pentru că nu era eviscerat, îmbălsămat… Faceți dumneavoastră un experiment cu un porc și o să vedeți ce se întâmplă”, a declarat Gheorghe Ionel.

Fostul director a mai spus că, la Crematoriul Vitan-Bârzești, fumul rezultat din incinerarea cadavrelor era evacuat la o distanță mare de sol. Chiar și așa, erau reclamații de la oameni că există un miros neplăcut.

Vladimir Belis a avut aceeasi parere ca Gheorghe Ionel, dar si-a schimbat-o fara nicio explicatie

Dubioasa ramane si schimbare de opinie a fostului director al IML, Vladimir Belis. Acesta a decalarat intial acelasi lucru ca si Gheorghe Ionel, dar si-a schimbat brusc afirmatiile dupa doar o zi.

Dacă în urmă cu trei zile susținea că nu se poate ca incinerarea să fi fost realizată pe un arzător improvizat, profesorul Vladimir Beliș, fost director al Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, spune acum că trupul Alexandrei Măceșanu putea fi transformat în cenușă dacă era ținut mai multe ore sub foc. 

Profesorul de medicină legală a explicat, vineri, pentru B1 TV, că, la crematoriu, trupul se incinerează în mai bine de o oră, la o temperatură de 1.400 de grade, în vreme ce soba improvizată, descoperită în locuința lui Gheorghe Dincă, putea produce o temperatură de aproape 300 de grade. 
“Este imposibil să omori un om și să nu rămână nicio urmă. Nu avem nici sânge, nimic din cadavru. Pe un butoi cu cenușă spui că a fost incinerare? Ne lăsăm duși de gura unui psihopat? Nu se poate așa ceva”, declara acelasi Belis si la Antena 3.

Mai mult, spunea profesorul Beliş, chiar dacă va fi găsit material ADN posibilitatea ca rezultatele să indice o concluzie certă este una foarte mică.

Dintr-o data insa, medicul Belis s-a razgandit. În timp ce în urmă cu câteva zile susținea că ipoteza arderii trupului fetei este „absurdă”, acum pare că și-a schimbat părerea, susținând că o incinerare ar fi fost, totuși, posibilă.

„Dacă ținea cadavrul mai multe ore, acesta se putea transforma în cenușă. Mi se pare o ciudățenie faptul că nimeni nu a sesizat, fum, miros, în acea perioadă în care a ars”, a explicat Vladimir Beliș, la o emisiune TV.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu