joi, ianuarie 21, 2021
5.8 C
Craiova

DIICOT a decis clasarea dosarului „10 august”. Ce pune în loc?

Societatea civilă e în stare de șoc după ce dosarul privind intervenția Jandarmeriei la mitingul diasporei din 10 august 2018 a fost clasat parțial. Potrivit unui comunicat, DIICOT anunță clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale.

De asemenea, au fost clasate acuzațiile de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă împotriva a patru oficiali din MAI și Jandarmerie – maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin.

Mitingul din 10 august 2018. Sursa: Ziaristii.com

DIICOT își declină competențele pentru urmărirea penală pentru de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

USR: O bătaie de joc!

Decizia DIICOT a cauzat replici dure din partea USR, fapt ce pune în pericol chiar și candidaturile la primării susținute de așa-numita coaliție de dreapta PNL-USR-PLUS.

„În afara câtorva jandarmi fără funcții importante de conducere, DIICOT i-a spălat de păcate pe șefii mari din Jandarmerie și pe politicienii care au fost în spatele represiunii violente din 10 august 2018.

Aceasta este o mizerie fără seamăn! O bătaie de joc la adresa tuturor celor gazați și bătuți de jandarmi din ordinele superiorilor jandarmilor și ale pesediștilor în frunte cu Dragnea și Carmen Dan.

O bataie de joc la adresa ideii de Justiție. Colegii mei care au formulat plângeri penale și toți cei care vor fi nemulțumiți de această clasare vom ataca această soluție cu speranța că Justiția va face lumină în acest caz”, arată deputatul USR Stelian Ion.

„O palmă pentru societatea românească”

„Decizia DIICOT de clasare parțială a dosarului privind violențele din 10 august înseamnă că șefii Jandarmiei și Poliției de atunci, dar și politicienii care au orchestrat represiunea scapă de răspundere penală, urmând să fie cercetați doar subordonații acestora. Decizia DIICOT este o rușine pentru societatea românească, o palmă pe obrazul miilor de protestatari pașnici care și-au văzut încălcate grosolan drepturile și le-au fost puse în pericol sănătatea și integritate. Decizia DIICOT reprezintă, totodată, un nou eșec al guvernării liberale de a repara după PSD și de a reda oamenilor încrederea în instituțiile statului prin oferirea, în primul rând, a adevărului”, mai spun cei de la USR.

Între timp, DIICOT pregătește alte dosare

Dacă în legătură cu 10 august DIICOT a ajuns la o concluzie, urmează două surprize mari, menite să aducă liniște în zona politică și mai ales în interiorul partidelor: dosarul Interagro și dosarul Black Cube.

Primul durează deja de zece ani și vizează ajutorul de stat pe care l-a primit Ioan Niculae, omul de afaceri care patronează firma Interagro, de la Ministerul Economiei. Concret, Interagro a beneficiat de gaz ieftin din partea statului, grație miniștrilor Adriean Videanu și Varujan Vosganian, fapt ce a pus în pericol chiar sistemul energetic national.

Adriean Videanu, fost ministru al Economiei

„Client privilegiat”, dator vândut

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian şi, în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Ioan Niculae, patronul Interagro

DIICOT mai susţine că demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale Romgaz, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui „client privat privilegiat” şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Mandatele pe siguranță națională, anulate

Potrivit G4Media, judecătorii au exclus multe probe din dosarul DIICOT, printre care interceptări și înregistrări ale unor convorbiri telefonice, realizate în baza unor mandate pe Legea privind securitatea națională. În aceste condiții, apărătorul lui Adriean Videanu spune că probele rămase sunt favorabile clientului său.

Black Cube: compromiterea președintelui și a fostei șefe a DNA

Dosarul Black Cube a fost de asemenea finalizat de DIICOT, care a decis trimiterea în judecată a fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir. Acesta e oricum fugit din țară după sentința dată într-un alt dosar, în care are de ispășit 3 ani de închisoare.

Dragomir este acuzat în dosarul Black Cube de constituirea unui grup infracțional organizat, de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice și complicități la alte operațiuni ilegale.

Conform rechizitoriului, Daniel Dragomir a încercat o acțiune de compromitere a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, a președintelui Klaus Iohannis și a șefului SRI, Eduard Hellvig. 

Laura Codruța Kovesi, fost procuror șef al DNA

Operațiunea „Tornado”

Potrivit DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.

De asemenea, acesta le-a dat de înțeles israelienilor că acțiunea este susținută de președinte și de șeful SRI. În rechizitoriu, procurorii susțin că în urma anchetei nu există date ca vreo instituție a statului să fi fost implicată sau să susțină operațiunea pornită de Daniel Dragomir.

Daniel Dragomir, fost ofițer SRI

Dosare cu informații

„Pornind de la funcţia, pregătirea specializată şi expertiza dobândită de-a lungul timpului în cadrul Serviciului Român de Informaţii (domeniul informativ – operativ al Direcţiei de Prevenire și Combatere a Terorismului), inculpatul stăpânea astfel cunoştinţe vaste atât sub aspectul tehnicilor de manipulare, cât şi în ceea ce priveşte caracteristicile şi modalităţile de acţiune ale grupurilor de criminalitate organizată şi mai ales metodologia de investigare şi documentare a unor astfel de grupări”, se arată în rezumatul rechizitoriului DIICOT.

Concret, Dragomir și noua sa „echipă” făceau dosare unor persoane aflate în apropierea țintelor sale. Dosarele conțineau nenumărate informații despre viața și activitățile persoanelor respective, multe date fiind aduse chiar de Dragomir.

Foști ofițeri ai Mossad, condamnați

În primăvara 2016, doi angajați ai firmei de securitate israeliene Black Cube, fondată de foști ofițeri Mossad, au fost prinși la București în timp ce încercau accesarea emailurilor și spargerea altor comunicații ale șefei DNA Laura Kovesi și ale familiei acesteia. Doi dintre angajații Black Cube, Ron Weiner si David Geclowicz, și-au recunoscut vinovăția si au primit sentințe cu suspendarea executării.

Se anunță condamnări?

Societatea românească nu a mai experimentat de ceva timp cazuri de politicieni cu cătușe, băgați în mașini și „parcați” la Rahova sau în alte instituții similare. Cel puțin de la încătușarea fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, pe 27 mai 2019.

Dosarul Interagro conține nume de politicieni celebri, foști miniștri ai PD-L, partid ce a fuzionat cu PNL, sau ai ALDE, partener de guvernare al PSD până la un punct, și rămas acum colaborator al social-democraților cel puțin la nivel parlamentar. Cert este că dosarele DIICOT, atât acestea, cât și altele ce ar putea urma, au menirea de a calma spiritele atât în PNL, cât și în PSD. Cu atât mai mult cu cât acesta din urmă se pregătește de congres. Sursele noastre spun că s-a făcut liniște în PSD și că, din mai multe motive – fie dosare, fie de dragul păcii sociale, fie pentru a fi pregătiți să preia guvernarea, social-democrații au făcut pace și renunță la atacuri interne.

Asta poate însemna și că Marcel Ciolacu are drum liber spre conducerea partidului, iar Eugen Orlando Teodorovici face un pas în spate.

Ultimele stiri

Raluca Turcan începe verificarea ajutoarelor sociale

Ministerul Muncii pregăteşte evaluarea ajutoarelor sociale, ministrul Raluca Turcan precizând că vor fi identificaţi beneficiarii de ajutoare care se...

Mai multe articole din aceeasi categorie