duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

DIICOT a spart un cuib de „investitori” din Dolj: le-a găsit fabrica ilegală de țigări

Așa cum anunțam ieri, procurorii DIICOT au organizat o acțiune spectaculoasă în județul Dolj, unde au descoperit o fabrică modernă, cu flux tehnologic, angajați și toate echipamentele necesare producerii de țigări. Aceasta funcționa de mai bine de un an în județ, singura problemă fiind că era ilegală. DIICOT a intrat peste ei ieri și le-a închis afacerea și nu mică le-a fost mirarea procurorilor când au văzut micul „regat”: aveau acolo până și generator electric, tractor sau mașini de lux. Au avut loc și 14 percheziții, atât în Dolj, cât și în Olt și au fost operate și rețineri.

Grupul care coordona investiția era format de 19 persoane care făceau efectiv contrabandă cu țigări dar la un nivel ridicat, având piață de desfacere chiar spațiul UE. Lista infracțiunilor e mai lungă: vorbim despre un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, contrafacerea unei mărci și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, concurență neloială şi spălare de bani. Grupul era format din români, moldoveni și ucraineni.

Fabrică în toată regula

Conform DIICOT, în 2019, în județul Dolj, inculpații au pus în funcțiune o fabrică clandestină de producere și ambalare de țigarete contrafăcute, prin folosirea unor mărci înregistrate, pe numele altor agenți economici autorizați în acest sens și aparținând legitim acestora, precum și a unor ambalaje de natură a crea confuzie cu cele folosite legitim de titularii mărcilor.


Ulterior, țigaretele au fost puse în circulație, prin diverse persoane, pe piața internă și în spațiul UE, fără întocmirea de documente legale, prin sustragerea de la plata accizelor ce s-ar fi datorat bugetului de stat, dacă activitățile respective s-ar fi realizat în cadrul unui antrepozit fiscal autorizat, cu respectarea legislației fiscale și comerciale.

Materie primă de la bulgari

Totodată, s-a stabilit faptul că, materia primă și materialele necesare fabricării țigaretelor au fost procurate de la societăți de profil din Bulgaria și introduse în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri, ori declarate sub regim vamal de tranzit către alte țări ale UE.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate aproximativ 50 de tone de tutun vrac, o linie de tocat, fermentat, mărunțit și uscat tutun, o tiparniță, materiale și materii prime folosite în procesul de producție, asamblare și ambalare a țigaretelor, respectiv foițe, filtru, staniol, adeziv, blanchete, având aplicate desene similare cu mărci cunoscute de țigarete.

Aveau și tractor…

De asemenea, au fost ridicate un generator, care ar fi fost utilizat pentru a evita consumul mare de energie electrică de la furnizori (pentru a nu se descoperi activitatea ilicită), 2 ansamble auto formate din cap tractor și semiremorcă, o autoutilitară (care ar fi fost folosite pentru transportul tutunului și a materialelor necesare prelucrării acestuia) și 5 autovehicule.


Au fost depistați și 4 muncitori de naționalitate ucraineană, care s-ar fi ocupat de procesul de producție a țigaretelor. Ieri, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 6 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 3 inculpați.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor I.G.P.R.- Institutul Național de Criminalistică, B.C.C.O. Pitești, B.C.C.O. Craiova, precum și de sprijinul A.N.A.F. – Direcția Generală a Vămilor și al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie