luni, septembrie 27, 2021
24.7 C
Craiova

Din Oltenia, la Tokyo. „Hercule de România”, vâlceanul inspirat de bunic

Olimpiada de la Tokyo va începe pe 23 iulie. Delegația României numără 100 de sportivi, o mică parte fiind originari din Oltenia, iar euroolteniainfo.com vă prezintă poveștile lor. Azi, Rareș Toader, campion la aruncarea greutății, din Râmnicu Vâlcea.

În iunie, Rareș Toader (24 de ani) a reușit să doboare recordul național la aruncarea greutății și să-și facă baremul olimpic. A devenit astfel cel de-al 88-lea sportiv al „Team Romania”.

Rareș Toader a început atletismul la Clubul Chimia din Râmnicu Vâlcea. „Bunicul meu, Aurel Berbece este cel care mi-a insuflat dragostea pentru atletism. El a fost campion național în 1967 la săritura în înălțime. El mi-a și fost primul antrenor. Mereu m-a ajutat cu sfaturi și încurajări”, povestea Rareș într-un interviu.

Germanul David Storl este idolul său. Încă de la juniori, Rareș Toader anunța că visul său este de a obține o medalie la Jocurile Olimpice. La Tokyo va bifa prima sa participare.

Un parcurs excelent

Rareș Toader, legitimat la Dinamo, a avut o ascensiune fulminantă. La 16 ani câștiga medalia de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht (Olanda). În 2014, la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing, Rareș Toader a reușit să arunce greutatea la exact 21 de metri, fiind depășit doar de polonezul Konrad Bukowiecki (23,17 metri).

În 2015, a luat argintul la Europenele de juniori. În 2016, cu puțin înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, a concurat la Europenele de seniori, unde s-a clasat pe locul 6, cu 20,26 metri. La Universiada din 2019, de la Napoli, românul a stabilit un nou record al competiției cu o aruncare de 20,60 metri.

În iunie 2021, elevul antrenorului Sorin Tirichiță a stabilit un nou record. Mai precis, în cadrul unui meeting internațional desfășurat la Brno (Cehia), Rareș a avut o reușită care a măsurat 21,29 m. În acest fel, aruncătorul roș-alb a depășit cu 19 cm standardul de calificare la JO Tokyo 2020.

S-a antrenat cu un bolovan

Ca pe toți sportivii, pandemia l-a afectat și pe Rareș. El a povestit cum a trecut peste perioada de izolare. „Mă bucur că am trecut cu bine peste această perioadă, am avut un spațiu la mine în curte unde m-am putut antrena, am putut să arunc inclusiv cu greutatea. Am putut să fac o mică parte din antrenamentele de forță. Iar acum mă simt ca un copil care i-au fost luate jucăriile și le-a recăpătat. În prima zi după ce s-a dat starea de urgență am ajuns acasă și nu aveam o sală de forță sau greutăți cu care să lucrez. Stând într-o zonă de munte, am găsit un bolovan de peste 50 de kilograme și am început să fac exerciții fizice, să lucrez ca să nu-mi pierd forma sportivă”.

Cinci tatuaje

Vâlceanul are cinci tatuaje, iar ultimul îl încântă cel mai mult.

„Cel mai recent este cel de pe brațul drept și mă definește. Este în limba latină și se traduce: Soarta îi favorizează pe cei puternici”.

De altfel, componenta spirituală ocupă un loc important în viața atletului. El se ghidează în carieră și după vorbele mentorului său, Dan Serafim, cel care s-a stins din viață anul trecut.  Fostul antrenor al Liei Manoliu e unul dintre oamenii care și-au pus amprenta asupra carierei lui Rareș Toader.

„Un antrenament trist, dar onorabil, în memoria celui ce a fost profesorul antrenor emerit Dan Serafim, care avea o vorbă: ‘Rareșică, mai bine îmi tai o mână decât să renunț la un antrenament’, scria Rareș, pe o rețea de socializare, după moartea mentorului său.

Tricolorii vor concura la Tokyo 2020 la 17 discipline sportive: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, tir cu arcul, judo și tenis. Le urăm succes!

 

 

Ultimele stiri

Premieră în România: organizăm Campionatul European de Tenis de Masă

Pentru prima dată, România organizează cea mai importantă competitie europeană a anului, 2021 GAZPROM  European Table Tennis Team Championships....

Mai multe articole din aceeasi categorie