sâmbătă, august 13, 2022
21.2 C
Craiova

DNA l-a trimis în judecată pe primarul Timișoarei

DNA închide anul cu o trimitere în judecată spectaculoasă. Primarul Timișoarei, liberalul Nicolae Robu, va ajunge în fața judecătorilor. Dosarul privește vânzarea unor case naționalizate. Robu, alături de alți inculpați, este acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în formă continuată.

Într-un comunicat de presă al DNA se arată că inculpații sunt acuzați de „abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați) respectiv în formă simplă (4 inculpați)”.

Pe lista celor acuzați de DNA apar nume grele din conducerea orașului.

Practic, toți cei acuzați au ocupat funcții de decizie în administrația Timișoarei.

  • MIUȚ NICUȘOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei Timișoara (199 contracte).
  • CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte).
  • COJOCARI IOAN, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte).
  • ROBU NICOLAE, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte).
  • DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract).
  • STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract).
  • STAIA MARTIN, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte).
  • VÎRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract).
  • IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract).

DNA mai precizează că sunt situații în care mai mulți inculpați au participat la încheierea aceluiași contract.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) au vândut, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

Legea 112/1995 dădea dreptul chiriașilor statului din locuințele naționalizate în perioada regimului comunist să cumpere casele.

Condiția cumpărării era ca aceștia să aibă contracte de închiriere și să ocupe imobilele la data intrării în vigoare a legii.

„Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane”, susține DNA.

Statul român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă. Statul solicită restituirea bunurilor imobile în natură. În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).

Ultimele stiri

20 de trenuri electrice vor circula în România. Craiova este inclusă în rute

Autoritatea pentru Reformă Feroviară anunță, joi, deschiderea seriei achizițiilor de material rulant prin Planul Național de Redresare și Reziliență...

Mai multe articole din aceeasi categorie