Doliu in muzica populara olteneasca! Cantareata Ileana Constantinescu, gasita fara suflare in locuinta sa!

Cântăreața Ileana Constantinescu a murit la vârsta de 88 de ani. Artista de muzică populară a fost găsită decedată în locuința ei din Comani, după aproape 20 de ore.

Alarma a fost dată de Ionuț Dolănescu, după ce acesta a sunat-o pe artistă, însă aceasta nu a răspuns. O ambulanță a fost trimisă la locuința acesteia, iar medicii au constatat decesul.

Cântăreața Ileana Constantinescu a avut mai multe probleme de sănătate în ultima perioadă. La sfârșitul anului trecut, aceasta a fost dusă de urgență la spital, din cauza unor probleme cardiace. Totodată, aceasta suferea și de demență.

Ileana Constantinescu a fost foarte bună prietenă cu regretatul cântăreț de muzică populară Ion Dolănescu. De astfel, după decesul marelui artist, fiul acestuia, Ionuț Dolănescu, a rămas apropiat de artistă. El a sunat-o acum pentru a vorbi cu ea, însă aceasta nu a răspuns.

Ileana Constantinescu care s-a născut pe 30 mai 1929, în localitatea Comani, județul Olt. În vara anului 1952 efectuează primele înregistrări la Societatea Română de Radiodifuziune, în număr de 5: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”. A avut drept acompaniament orchestra condusă de Ionel Banu. Pe 3 august 1952 i se difuzează pentru prima dată piesele, dată ce semnifică debutul radiofonic al artistei.

În perioada 1951-1956 înregistrează peste 200 de cântece la Institutul de Folclor. Urmează cursurile Liceului de Muzică din București, în perioada 1954-1958, la clasa de canto popular, potrivit Wikipedia.

A efectuat numeroase turnee în țară și a colaborat cu orchestrele și ansamblurile: „Taraful Gorjului” – Târgu-Jiu („Doina Gorjului” de mai târziu), „Doina Argeșului” – Pitești, „Doina Olteniei” – Craiova, „Doina Ilfovului” – București, „Brâulețul” – Constanța, „Rapsodia Română” – București, „Flacăra Prahovei” – Ploiești.

După revoluţie, Ileana Constantinescu s-a retras de pe scenă. Singurele apariţii erau în duetele cu Ion Dolănescu, un bun şi drag prieten alături de care a fost alături când acesta a murit. Nici sănătatea nu îi mai permitea să cânte în fiecare colţ al României, aşa cum făcea odinioară. A rămas aproape oarbă şi nici nu mai vede să se semneze.

„După revoluţie nu a mai fost ordine. M-am retras pentru că am  simţit că nu mai am acelaşi jind la public. Acum oamenii au alte gusturi, acum se cântă cântece comerciale. Dacă nu pot să ridic la mine publicul din sală, eu nu vreau şi nu pot să cobor acolo la nivelul la care este acum”, spunea artista. Doar maestrul Dolănescu o mai convingea să urce pe scenă.

Sursa: Libertatea

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu