duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

Dragnea, guvernarea și valul 4 al pandemiei

Autor: Tudor ARTENIE

Apariția într-o emisiune de televiziune a lui Liviu Dragnea este un eveniment de presă. Un fost politician care a avut la un moment dat o putere foarte mare în stat și care vorbește despre jocuri politice și culisele puterii după ce a ieșit din închisoare este de urmărit. Și sunt sigur că a fost urmărit și de foștii colegi, dar și de foștii inamici politici.

Sigur pe el, Dragnea a lăsat impresia că a fost victima unor comploturi oculte care l-au dus la închisoare, dar nu l-au învins.

Multe dintre lucrurile pe care le-a spus Liviu Dragnea în emisiunea de televiziune sunt greu de probat. Statul paralel, oculta internațională, asaltul multinaționalelor sau controlul justiției sunt teme care într-un manual de comunicare ar apărea la capitolul „dezinfomare”. Sau la capitolul „manipulare”. Rețeta e simplă: se ia un adevăr parțial, se alimentează cu ipoteze de lucru și scenarii și urmează o concluzie zdrobitoare. Trebuie să recunoaștem, a fost o emisiune cu sare și piper din belșug.

Frustrarea unui învins poate fi înțeleasă.

Din această perspectivă, Liviu Dragnea a reușit să își mascheze frustrarea. Este în continuare un personaj politic abil. Dar sunt câteva lucruri, acele fărâme de adevăr pe care și-a construit argumentele, asupra cărora merită să insistăm puțin. Și nu pentru a-i da dreptate fostului lider PSD.

Menirea unui guvern este să aducă bunăstare poporului, spune Dragnea, arătând că actualul guvern nu se achită de această sarcină. O realitate pe care o trăim cu toții. Guvernul este preocupat exclusiv de jocul de putere din PNL și de meciul cu foștii parteneri de la USRPLUS.

Viața românilor este tot mai grea. Scumpirea utilităților a dus și duce mai departe la scumpiri în lanț. Puterea de cumpărare a scăzut. Bunăstarea oamenilor nu e pe agenda guvernului.

Nici capitalul românesc nu o duce prea bine.

Revin din nou la declarațiile lui Liviu Dragnea. El spune că multinaționalele din comerț au ocupat toate palierele, de la magazine mari, la unele mici, de cartier, iar micile magazine românești nu au forță să concureze cu acestea. Și, mai adaugă el, programele care stimulau fermierii români, cum a fost cel dedicat tomatelor, au fost stopate. Din nou, realitatea îi dă dreptate.

Firmele românești au fost foarte puțin ajutate în pandemie. O țară e săracă atunci când oamenii sunt săraci, iar firmele autohtone sunt la limita supraviețurii. Și ne pregătim de instalarea valului 4 al pandemiei…

Guvernul nu a învățat nimic din lecțiile anului trecut.

Numărul cazurilor de infectare se dublează de la o săptămână la alta. Numărul de paturi de Anestezie și Terapie Intensivă este, din nou, insuficient. Astăzi mai sunt libere doar 175 de paturi. Mâine vor fi și mai puține.

Numărul de teste este în continuare foarte mic. M-am întrebat mereu de ce România nu a făcut și nu face teste mai multe. Răspunsul ține de economie. Mai multe teste înseamnă mai mulți oameni infectați. Asimptomatici sau nu, aceștia trebuie trimiși acasă, izolați, iar măsura administrativă este intrarea celor infectați în concediu medical. Singura explicație pentru numărul mic de teste este incapacitatea statului de a plăti multe sau foarte multe concedii medicale. Așa că, pe scurt, ne pregătim de lockdown.

Merită amintit și eșecul campaniei de vaccinare. Aici sunt doi responsabili: guvernul, dar și populația. Refuzul vaccinării, ca și refuzul înțelegerii importanței vaccinării, sunt alimentate de necunoaștere, dar și de lipsa de încredere în guvern. Oricum am suci lucrurile de pe o parte pe alta, nu stăm bine deloc.

Golful poate că e un sport frumos, dar e costisitor. Și avem altă treabă…

Îndemnul președintelui Iohannis ca românii să joace golf a picat ca nuca-n perete. Punând atacul lui Liviu Dragnea la președinte (că ar fi tartorul jocurilor de putere din România și că este subordonat unor forțe străine) alături de acest îndemn, nu putem să nu ne îndoim de capacitatea președintelui de a conduce țara…

Nu vreau să spun deloc că Liviu Dragnea are dreptate. Dar trăim vremuri foarte triste dacă un cetățean român ieșit de la închisoare poate pune la zid o întreagă clasă politică, și pe cei de la putere și pe cei din opoziție, iar realitatea poate să îi ofere argumente greu de contrazis. Altfel spus, valul 4 al pandemiei ne găsește și nepregătiți, și confuzi. Iar responsabilitatea aici nu îi revine lui Dragnea, ci guvernului și președintelui deopotrivă.

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie