Breaking News

Publicatie administrata editorial de Cristi Giambasu

Drumul expres Craiova – Pitești, probleme fara sfarsit! Decizia instantei in privinta contestatiilor pune sub semnul intrebarii relizarea soselei!

Licitațiile pentru cele două tronsoane de la Slatina la Pitești al Drumului expres Pitești – Craiova ar putea fi anulate și relansate, după ce justiția a decis definitiv că CNAIR trebuie să modifice documentația în urma unor contestații. Licitația a fost lansată în iulie 2017, pe baza documentației scoase la licitație au apărut contestații, însă Compania de Drumuri nu a așteptat soluționarea lor și în octombrie a decis să deschidă ofertele depuse.

Ulterior, în noiembrie justiția a admis contestațiile și a obligat CNAIR să schimbe documentația, fapt imposibil odată ce ofertele au fost deschise. Au trecut aproape patru luni de atunci, timp în care procedura a rămas în aer… În iulie 2017, Compania de Drumuri (CNAIR) lansa o serie de licitații pentru proiectarea și execuția a 121 de kilometri de Drum Expres între Pitești și Craiova, în baza unui studiu de fezabilitate tocmai din 2008. Au urmat numeroase cereri de clarificări pe baza documentației scoase la licitație, dar și pe fundalul unor noi condiții contractuale impuse de Ministerul Transporturilor și considerate abuzive de constructori.

În mod previzibil, au urmat contestațiile constructorilor care au considerat greșite o parte din cerințele impuse în caietul de sarcini. În mare grabă să închidă licitația, Compania de la Drumuri nu a așteptat deznodământul din justiție a contestațiilor, nu a mai prelungit termenele de depunere a ofertelor și le-a deschis pe 23 și 24 octombrie. Practic, după acest moment al deschiderii ofertelor, orice modificare a documentației scoase la licitație nu mai poate fi făcută. Pe 22 noiembrie, Curtea de Apel s-a pronunțat pe două dintre contestații și le-a admis în mare parte. Deciziile vizează tronsoanele 3 și 4 de la Slatina la Pitești, o lungime de circa 64 km din cei 121 km în total.

Practic, Curtea de Apel, prin deciziile date, obligă Compania de drumuri să facă modificările necesare pe documentația scoasă la licitație printr-o decizie definitivă și executorie. „Admite în parte contestația. Obligă intimata la eliminarea din documentația de atribuire, astfel cum a fost clarificată, a cerinței evidențierii de către ofertanți, în mod distinct, a sumelor alocate fiecărei categorii de cheltuieli din lista categoriilor de cheltuieli care se finanțează din rezervele de implementare. Obligă autoritatea contractantă să evidențieze în mod distinct în documentația de atribuire sumele alocate fiecărei categorii de cheltuieli din lista categoriilor de cheltuieli care se finanțează din rezervele de implementare. Dispune prelungirea termenului de depunere a ofertelor cu 10 zile, calculate de la data prezentei decizii. Menține în rest Decizia CNSC nr. 2676/C9/3571/13.10.2017. Definitivă“.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a declarat că procedura merge mai departe și că decizia instanței a fost contestată.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of