marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Drumul spre stațiunea Vârful lui Roman, sub semnul întrebării

Chiar dacă primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu, dă asigurări că drumul care leagă Horezu de stațiunea Vârful lui Roman se va face, Compania Națională de Investiții are propria variantă asupra acestor informații.

„Avem o solicitare inclusă pe lista sinteză privind reabilitarea drumului de acces DC147A către zona turistică Vârful lui Roman. Însă nu e contractat și nici nu au fost aprobați indicatorii tehnico economici. Vorbim de un subprogram care la acest moment are centralizate un total de peste 2000 de solicitări. Ca și în cazul celorlalte subprograme ale noastre, investițiile se finanțează în corelate cu alocațiile bugetare. Mulți dintre primarii din țară prin includerea pe lista sinteză înțeleg automat și finanțare. Dar includerea pe lista sinteză echivalează mai mult cu o luare în evidență. Putem să vorbim de finanțare abia după aprobarea indicatorilor tehnico – economici.”, au declarat cei de la CNI pentru euroolteniainfo.com.

Primarul spune însă că are informații noi. „Am fost ieri la CNI și vom intra cu acest proiect la implementare în luna mai. Sunt proiecte stabilite pe priorități, pe categorii de lucrări…”, ne-a declarat optimist Nicolae Sărdărescu.

Drumul spre stațiunea Vârful lui Roman este greu practicabil și pe rețelele sociale circulă frecvent indicații privind starea lui și condițiile de deplasare. În special când e zăpadă, accesul se face doar cu mașini 4X4. Sunt puțin peste 10 kilometri pe care primarul promite de mult timp că îi va asfalta. În februarie 2021, el declara pentru presa din Vâlcea că așteaptă „semnarea contractului” pentru acest drum cu cei de la CNI și dădea chiar detalii: lățime de 12 metri, rigole, șanțuri betonate. O investiție de 6 milioane de euro.

Drumul acesta a fost subiectul multor dezbateri, pentru că el aparține unei obști locale și nu putea fi înstrăinat către Primărie sau Consiliu Județean Vâlcea. „În această zonă se va dezvolta una dintre cele mai frumoase staţiuni din România şi, prin urmare, trebuie să avem grijă ca turiştii să circule în cele mai bune condiţii. Drumul nu poate fi însă asfaltat peste noapte, motiv pentru care am emis deja o dispoziţie cu privire la constituirea unei comisii mixte de analiză, formată din specialişti din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, primăriei Horezu şi primăriei comunei Vaideeni. Sunt foarte multe documente care trebuie întocmite şi tocmai de aceea ne-am şi apucat de lucru”, a precizat preşedintele CJ Vâlcea. Data la care făcea aceste afirmații e 29 octombrie 2018.

În ianuarie 2021, mai mulți turiști au rămas blocați la Vârful lui Roman după ce au ignorat avertizările meteo despre codul portocaliu de ninsoare, astfel că a fost nevoie de intervenția jandarmilor să îi preia din stațiune. Cei care relatau incidentul notau că acei turiști „au rămas fără căldură și curent electric”, uitând să precizeze un detaliu esențial: la Vârful lui Roman nu există curent electric. Cei din zona au propriile generatoare care efectiv îi „usucă” de bani.

De altfel, cei care și-au cumpărat teren în zonă sau care au ridicat deja pensiuni și au făcut investiții încep să își piardă răbdarea față de autoritățile locale, care doar promit. Cei de la CEZ s-au dovedit până acum de bună credință și susțin proiectul de alimentare cu energie electrică. Dar în buna tradiție românească, ne îngroapă hârtiile, studiile, comisiile și disputele politice sau alte interese. Aceste interese sunt demne de urmărit, ca și problema asumării unei răspunderi pentru investiții promise și nerealizate.

(Sursa foto: Facebook/Varful lui Roman)

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie