E oficial. Ajutor de stat de 251 milioane de euro pentru CEO

Ajutorul pe care Complexul Energetic Oltenia îl va primi de la stat a fost anunțat oficial, iar Ordonanța de Urgență 12/2020 a fost publicată marți în Monitorul Oficial. Suma este de 251 de milioane de euro.

Împrumutul trebuie restituit în termen de șase luni, cu dobânzi cu tot. În caz contrar, CEO trebuie să prezinte, în termen de trei luni, un plan de restructurarea care să demonstreze restabilirea viabilității pe termen lung, anunță e-nergia.ro. În acest caz, Guvernul va înștiința Comisia Europeană, iar acest ajutor de stat va deveni unul pentru restructurare, care va trebui avizat de Comisie. Dacă CEO nu plăteșe creditul, nu face planul de restructurare în trei luni, iar Guvernul nu îl trimite la Bruxelles în șase luni, Guvernul se obligă să elaboreze un plan de lichidare al CE Oltenia.

Ministrul Economiei, discuții pe tema CEO la Bruxelles

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunțat că a susținut cauza CEO, dar și a altor companii, în timpul ultimei sale vizite la Bruxelles.

„Am avut o întâlnire cu doamna Vestager Margrethe – Vicepreședinte Executiv și Comisar de concurență. Am cerut sprijin si suport pentru Compania Națională a Uraniului, pentru CEH și CEO. Perspectivele pentru viitor sunt foarte bune și vreau să le mulțumesc partenerilor europeni pentru suportul acordat și pentru susținerea viitoare. Pe agenda discuțiilor am abordat teme cu privire la fondul pentru tranziția justă și respectarea regulilor de concurență; găsirea unor soluții comune pentru asigurarea securității aprovizionării cu energie, asigurând totodată tranziția către o economie ecologică. Digitalul a fost totodată pe ordinea de zi”, a explicat Popescu. Înainte de vizita la Bruxelles, el a spus că ordonanța referitoare la CEO era obligatorie.

„Pentru ajutoarele de stat merg la Comisia Europeană, am întâlnire cu comisarul pe concurență, ca să explicăm, de fapt am explicat, am prenotificat, trebuia dată ordonanța. Dacă în momentul de față nu o dădeam atunci, erau șanse 99% să se închidă acele companii”, a punctat ministrul.

Ce prevede Ordonanța?

– Împrumutul prevăzut la art. 9 se acordă cu condiția constituirii unor garanții prin instituirea de către organul fiscal competent Agenția Naționala de Administrare Fiscală a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietate a societății. Garanțiile vor fi instituite pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, prin care să se stabilească valoarea de piață a bunurilor asupra cărora se constituie garanții si va fi verificat de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Raportul de evaluare va exprima valoarea de piață a bunurilor in lei si in echivalent euro stabilit la data întocmirii.

– Rambursarea împrumutului și plata dobânzilor și dobânzilor de întârziere se asigură de societate din resurse proprii.

– Dacă până la scadența împrumutului, Societatea “Complexul Energetic Oltenia” – S.A. nu rambursează împrumutul și dobânzile aferente calculate, societatea are obligația, ca în termen de 3 luni de la data acordării efective a împrumutului să transmită Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri un plan de restructurare care să demonstreze restabilirea viabilității companiei pe termen lung.

– Societatea “Complexul Energetic Oltenia” – S.A. este responsabilă pentru respectarea destinației sumelor în concordanță cu componentele de ajutor de stat individual de salvare astfel autorizat de Comisia Europeană.

– Rambursarea împrumutului prevăzut la art. 9, se efectuează în valută, de societate la scadență, împreună cu dobânda aferentă, din surse proprii, în contul Ministerului Finanțelor Publice, deschis la Banca Națională a României.

CEO, 22 la sută din energia produsă în România

Complexul Energetic Oltenia este al doilea producător de energie al României, cu patru termocentrale pe căbune și 11 cariere de lignit, în care lucrează circa 13.000 de oameni. În anul 2019, CE Oltenia a produs aproximativ 12,4 TWh si a livrat in SEN peste 11 TWh, acoperind o cotă de piață de aproximativ 22%, iar in perioadele din an cu hidraulicitate si intensitate a vântului scazute a atins o cota de piata de peste 30%, menținându-se pe locul al doilea în topul producătorilor de energie din România. În anul 2019, CE Oltenia a funcționat în medie cu 7 grupuri energetice.

Articole asemanatoare