joi, decembrie 9, 2021
0.4 C
Craiova

Echipa Laurei Codruța Kovesi s-a extins: Parchetul European are 75 de procurori

Echipa procurorului-șef european, Laura Codruța Kovesi, numără în acest moment 75 de procurori europeni delegați. România a desemnat cinci, care lucrează deja în cadrul Parchetului European (EPPO). Sunt și state care nu au trimis încă niciun procuror, cum ar fi Cipru, Finlanda, Grecia, Luxemburg sau Slovenia.

Laura Codruța Kovesi insistă pe lângă miniștri de Justiție ai țărilor UE să grăbească procedurile de selecție a procurorilor, respectiv detașarea către EPPO. Recent, Kovesi a trimis o scrisoare către ministrul sloven al Justiției în acest sens. „Procedura de selectare a doi procurori europeni delegați pentru Slovenia a fost finalizată la începutul lunii decembrie 2020, dar aproape cinci luni mai târziu, EPPO nu a primit încă o nominalizare. Având în vedere că data de începere preconizată a operațiunilor noastre este 1 iunie și că, înainte de a putea lucra efectiv pentru EPPO, candidații nominalizați trebuie să fie numiți, echipați și instruiți de EPPO, dna Kӧvesi și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la situație și îndeamnă guvernul sloven să-și numească candidatul procurorilor europeni delegați”, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

Totuși, celelalte state s-au conformat, astfel încât în acest moment echipa prinde contur.

„Colegiul EPPO tocmai a numit 15 procurori europeni delegați din Italia și 15 din Portugalia. Acum am primit deja în echipa noastră 75 de procurori europeni delegați din 16 țări”, a anunțat Parchetul European.

Acord semnat cu Europol

EPPO este un organism independent al UE care este responsabil pentru anchetarea, urmărirea penală și aducerea la judecată a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale UE. Aceasta include situația în care interesele financiare ale UE sunt afectate de diverse fraude, inclusiv frauda TVA cu daune de cel puțin 10 milioane de euro, spălare de bani și corupție. Pentru activitatea sa, Parchetul European a încheiat acorduri cu Europol. La semnarea acordului, procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi a declarat: „Pentru ca EPPO să fie cu adevărat eficient și de succes în aducerea infractorilor în fața justiției, trebuie să lucrăm îndeaproape împreună cu partenerii noștri de aplicare a legii din UE. În calitate de centru de informații penale al UE, Europol va juca un rol cheie în acest sens și vom beneficia reciproc de o relație de muncă puternică. Cooperarea noastră cu Europol este un instrument strategic pentru a lupta mai bine cu cei care încearcă să fure banii cetățenilor europeni”.

Teoretic, EPPO își va începe operațiunile la 1 iunie 2021.

 

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie