sâmbătă, iulie 31, 2021
34.4 C
Craiova

Elevii pot deconta cheltuieli de transport de până la 171 lei pe lună

Ministerul Educației  a elaborat  metodologia de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.

Acestora li se decontează cheltuielile de transport între localitatea în care locuiesc și cea în care sunt şcolarizaţi, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, în limita a 50 km, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.

Pentru elevii care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.

Prin excepţie de la prevederi, pentru elevii care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învăţământ la distanţe mai mari de 50 km şi nu sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea în care studiază, se decontează suma aferentă distanţei de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună, pentru distanţele ce depăşesc 50 km.

Elevii pot solicita, la unitatea de învățământ, acordarea sumei în avans, în cuantumul aprobat pentru cheltuielile de transport pentru o lună, în cazul elevilor care fac naveta, respectiv pentru două călătorii dus-întors, în cazul elevilor cazați în internat sau în gazdă.

Avansul se justifică, în luna următoare, pe baza documentelor care atestă efectuarea transportului. Se poate acorda un nou avans numai după justificarea celui primit.

Sumele maxime lunare per kilometru, care pot fi decontate de către elevi pornesc de la 30 de lei/lună, pentru o distanță de 3 km, și ajung la 171 lei/lună, pentru o distanță de 50 km, după cum se vede și în tabelul alăturat.

Plângere penală pentru Sorin Câmpeanu

Asociația Elevilor din Constanța a depus o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și la Administrația Prezidențială, împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru abuz în serviciu, pentru nepublicarea normelor de aplicare pentru OUG 50/2021, referitoare la decontarea cheltuielilor de transport. Metodologia trebuia publicată încă de luni, însă ministerul a întârziat cu o zi.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat la mai multe televiziuni că metodologia a fost înaintată ieri spre publicare în Monitorul Oficial. „În vacanță, pe vremea mea elevii nu mergeau la școală, deci nu făceau naveta la școală. Îmi rămâne să-mi cer scuze și acelor elevi care, neștiind că sunt în vacanță, au dorit să meargă la școală și nu au putut să deconteze naveta pentru a merge la școală din cauza acestei întârzieri”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Totuși, este bine de știut că elevii din liceele tehnologice/școlile profesionale,, de exemplu, continuă să meargă la școală și pe perioada vacanței, pentru efectuarea/completarea orelor de practică.

 

Ultimele stiri

Fosta glorie a Craiovei Maxima, Nae Ungureanu, în spital după un accident vascular

Fostul mare fundaș stânga al Craiovei Maxima, Nicolae Ungureanu, a suferit un accident vascular cerebral. El se află internat...

Mai multe articole din aceeasi categorie