luni, ianuarie 24, 2022
-3.6 C
Craiova

Ergoterapie la Spitalul de Psihiatrie cronici de la Schitu Greci

Voluntari și medici lucrează constant cu pacienții internați la Spitalul de Phihiatrie de la Schitu Greci, Olt.

Modernizat recent cu fonduri de la Consiliul Județean Olt, spitalul are un grup de tineri care fac terapie ocupațională cu pacienții. Mai mult de atât, îi atrag și în activități recreative – crearea de mărțișoare, pictură sau prelucrare de lemn. Voluntarii îi atrag pe bolnavi și la activități în curtea spitalului, unde au atât loc de recreere, cât și un mic spațiu pentru grădinărit.

Definită ca o terapie ce utilizează activitatea în vederea readaptării şi redării independenţei persoanelor care şi-au pierdut unele abilităţi, ergoterapia are indicaţii foarte largi, de la boli psihice, la infirmităţi motorii. Ea poate fi utilizată cu succes inclusiv pentru vârstnici, prin faptul că le dă posibilitatea să se adapteze la deficitul lor şi să-şi amelioreze starea. Este și motivul pentru care există acest grup la Schitu Greci.

„Vârstnicii reprezintă o categorie populaţională căreia este nevoie să îi aplicăm programe de reabilitare prin ergoterapie pentru a-i ajută să obţină independenţa la un nivel cât se poate de ridicat şi să îşi amintească faptul că viaţă lor are un sens. Ergoterapia sau terapia ocupaţională se referă la acea formă de terapie care pune accentul pe desfăşurarea unor activităţi recreative cu bolnavii”, explică, pentru Adevărul, psihologul Mihaela Cruceru. Cu ajutorul ergoterapiei preventive se poate evita uneori chiar spitalizarea acestor persoane. „Această formă de terapie este de multe ori cea mai eficientă dintre toate celelalte terapii deoarece reprezintă o terapie de susţinere ce constă în exerciţiul psihic şi fizic permanent care îi ajută pe bătrânii pacienţi să se deconecteze de la durerile emoţionale şi fizice cu care se confruntă zi de zi. Este foarte frumos de observant faptul că în ergoterapie nu ne uităm numai la deficienţele pacienţilor ci şi la resursele acestora”, mai spune specialistul.

Spitalul de psihiatrie pentru bolnavi cronici de la Schitu Greci a beneficiat de susținerea CJ Olt pentru două noi secții cu câte 25 de paturi. Este vorba despre o extindere a unității spitalicești cu două pavilioane la standarde moderne. Investiția se ridică la aproxilativ 43 de milioane de lei. Din suma totală, 10 milioane de lei provin din fondurile proprii ale spitalului. Una din cele două secții va fi dedicată gerontopsihiatriei – pacienți cu afecțiuni psihice care au peste 65 de ani. Cea de-a doua va trata pacienți cu adicții post-cură.

La Schitu Greci pot fi internați pacienți din toată țara, nu doar din Olt. În general, cei care ajung aici nu au beneficiat de tratament în faza acută sau pur și simplu nu au depistat boala sau au ignorat-o. Dr. Brătoi, care este doctor în psihiatrie, a explicat, pentru euroolteniainfo.com, că sunt foarte multe cazuri care nu ajung la medic din timp, astfel încât boala evoluează și devine cronică. La Schitu Greci ajung în faza în care vindecarea, de cele mai multe ori, este imposibilă. Prin tratament și îngrijire, se produc ameliorări.

Ultimele stiri

Bogdan Aurescu participă azi la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa astăzi, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE. Pe...

Mai multe articole din aceeasi categorie