luni, ianuarie 18, 2021
-5.3 C
Craiova

Etapa a 2-a de vaccinare. Cum se face programarea?

Valeriu Gheorghiță, secretar de stat în Ministerul Sănătății și președinte al Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a precizat ieri, în cadrul unei conferințe că, din 15 ianuarie, începe a doua etapă a Strategiei de vaccinare.

În momentul de față, se administrează vaccin anti-COVID în circa 235 de centre destinate unităților medicale, lucrătorilor din sistemul medical și social. Pentru etapa a II-a, vor fi operaționalizate 750 de centre, care vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, unde se va putea asigura o capacitate maximă de vaccinare de peste 100.000 de persoane pe zi.

Vor lua parte la etapa a două de vaccinare:

  • persoanele cu vârsta de peste 65 de ani;
  • persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă, diagnosticate cu diabet zaharat, cu obezitate, boli cardiovasculare cronice, boli cronice renale, boli pulmonare cronice, persoane cu afecțiuni oncologice, boli autoimune, persoanele cu imunodepresii, inclusiv persoanele cu infecție HIV/SIDA;
  • persoanele care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

Platforma de înscriere pentru cetățeni, operațională din 15 ianuarie.

Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin medicul de familie, prin serviciile de call center (aici, ca noutate, va exista un număr unic la nivel național: 021.414.44.25), prin Direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care pot să își facă cont pe https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login și să înscrie până la maxim 10 persoane din familie.

Pentru persoanele care sunt în evidența cu boli cronice, sub vârsta de 65 de ani, programarea se face prin medicul de familie. Dacă persoană respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare, individual, prin serviciul de call center, pe pagina web, prin Direcția de asistență socială sau, la fel, prin intermediul aparținătorilor.

Pentru persoanele care deservesc activități esențiale, programarea se face prin angajator. Beneficiarul poate să își stabilească, după ce este validat de angajator, ziua și centrul unde vrea să meargă să se vaccineze. Acest lucru oferă o libertate în a alege ziua și centrul la care angajatul dorește să se vaccineze.

Ultimele stiri

Maia Sandu, discuție cu Laura Codruța Kovesi despre corupția din Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Bruxelles unde are o serie de întâlniri cu comisari europeni. A...

Mai multe articole din aceeasi categorie