Europa rasufla usurata dupa 3 nopti de negocieri dure! Emmanuel Macron a dat propunerea pentru sefia Comisiei Europene care va fi acceptata de toate partile!

Europarlamentarul german Manfred Weber a anunțat într-o reuniune a popularilor din PE că renunță la candidatura pentru șefia Comisiei Europene. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a venit imediat cu o propunere care pare sa impace ambele tabere din Parlamentul European. Macron a propus-o pe Ursula von der Leyen (Germania) pentru conducerea Comisiei Europene si se pare ca actualul ministru al apararii din Germania, o apropiata a Angelei Merkel, va fi acceptata de Parlamentul European.

Pe langa Ursula von der Leyen, Consiliul European a anunțat nominalizările pentru toate ”top jobs”:

  • Ursula von der Leyen (Germania) pentru conducerea Comisiei Europene
  • Charles Michel (Belgia) pentru Consiliul European
  • Christine Lagarde (Franța) pentru Banca Centrală Europeană
  • Josep Borrell Fontelles (Spania) pentru funcția de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă  

BACKGROUND

De profesie medic, Ursula von der Leyen (61 de ani) e membră a Uniunii Creștin-Democrate (CDU). Este prima femeie care ocupă funcția de ministru al apărării din Germania, începând cu 2013. Anterior a fost ministru al muncii și ministru pentru familie. E singura care a rezistat în toate cabinetele conduse de Angela Merkel. La un moment dat a fost luată în calcul pentru a-i succeda lui Merkel.

Dacă va fi confirmată de Parlamentul European, Ursula von der Leyen va fi prima femeie la conducerea Comisiei Europene.

Charles Michel (44 de ani) e premier interimar al Belgiei. E cel mai tânăr premier belgian. 

În decembrie 2007 a fost numit ministru în Guvernul Verhofstadt III.

Christine Lagarde (63 de ani), de profesie avocat, este în prezent director general al Fondului Monetar Internațional (FMI).

A condus diverse ministere în Franța: al Economiei și Industriei (2007-2011), ministru al Agriculturii (2007) și al Comerțului (2005-2007).

Lagarde a fost prima femeie ministru de finanțe în statele G8 și prima femeie la conducerea FMI. 

Josep Borrel Fontelles (72 de ani) e ministru de externe în Spania. Între 2004 și 2007 a fost președinte al Parlamentului European.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of