Europarlamentarul Adina Vălean, propunerea Romaniei pentru postul de comisar european, a primit aviz pozitiv, cu unanimitate de voturi din partea Comisiei juridice a Parlamentului European

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis săptămâna trecută ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor în viitorul Executiv comunitar, iar Comisia pentru Afaceri Juridice(Comisia JURI) a acordat aviz favorabil.  Acelasi aviz a fost acordat si de comisiile de specialitate din Parlamentul Romaniei.

“Sunt onorată şi încântată de faptul că am simţit un sprijin larg pentru candidatura mea pentru acest portofoliu la Comisia Europeană. (…) Mă încurajează pentru restul demersului pe care îl am de făcut şi anume audierea în Parlamentul European şi eventualitatea preluării unui astfel de mandat”, a mărturisit Vălean, la Palatul Parlamentului, după ce a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare de Afaceri europene.

Ea a subliniat si faptul că, în calitate de comisar european pe Transporturi, este “datoria” sa de a ajuta la îmbunătăţirea conectivităţii şi infrastructurii europene si  că achiziţiile publice întârzie uneori proiectele de infrastructură de transport.
“Dacă ne uităm la felul în care arată conectivitatea în estul şi vestul Europei, estul este mult rămas în urmă, e o chestiune recunoscută de toţi şi există o dorinţă general europeană de a spori şi de a îmbunătăţi conectivitatea în estul Europei, inclusiv în România. Eu îmi doresc să fiu în această situaţie în care, în 2021, când se revizuieşte reţeaua (TEN-T) să pot contribui”, a adăugat Vălean.
“Achiziţiile publice reprezintă unul din motivele pentru care la nivel european foarte multe din proiectele de infrastructură sunt întârziate şi Comisia construieşte un set de recomandări pentru statele membre, care va veni ca un regulament sau ca o directivă către statele membre pentru a stabili o singură autoritate care să integreze toate problemele acestea legate de permise, de teren, de public procurement. Sigur că va trebui să existe o gândire la nivelul statului naţional care să rezolve şi această problemă a contestaţiilor, care este foarte gravă şi care întârzie aceste proiecte”, a detaliat europarlamentarul.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu