vineri, iunie 14, 2024
24.2 C
Craiova

Examen în Poliție: mii de candidați, sute de contestații

Inspectoratul General al Poliției Române a scos la concurs 2.000 de posturi de ofițeri la toate structurile destinate agenților. Cunoscut drept „TCO” (Trecerea în Corpul Ofițerilor), concursul reprezintă o recrutare din sursă internă pentru posturi de execuție. O rampă de relansare a carierei agenților, care vine cu multe obligații, dar și cu multe beneficii. Unul dintre ele fiind, desigur, celebra pensia de serviciu. Nu mai puțin de 18.000 de agenți s-au înscris la examen. Proba scrisă a avut deja loc, iar aseară s-a încheiat termenul de depunere a contestațiilor. Timp de 48 de ore, specialiștii din IGPR vor trebui să le rezolve, astfel încât, de miercuri să înceapă proba interviurilor.

În situaţia în care între doi sau mai mulţi candidaţi există egalitate la proba scrisă, departajarea candidaților, în vederea declarării ,,admis” sau „respins” la concurs, se realizează pe baza rezultatelor obținute în urma susținerii unui interviu structurat pe subiecte profesionale, elaborate din tematica şi bibliografia recomandate, spun cei din IGPR. Interviurile vor dura în jur de două săptămâni.

Cei de la Sindicatul Europol și-au exprimat speranța că prin această „infuzie” de ofițeri, sistemul va fi încet-încet schimbat din interior. În plus, ei speră ca aceste concursuri să fie organizate de două ori pe an.

Aglomerație la IPJ Olt

IPJ Olt a scos la concurs, ca toate inspectoratele din țară, posturi de ofițeri la mai toate structurile. În total, 24 de posture pentru Economic, Judiciar, Rutieră, Dispecerat, Prevenire etc. Sunt în jur de 10 candidați pentru un loc. La Poliția Animalelor sunt 3 funcții scoase la concurs, iar concurența e mare, de 15 pe loc. În plus, se caută și doi ofițeri – veterinari, pentru cele 2 posturi înscriindu-se 12 doritori. Examenul e greu și conține o bibliografie extrem de stufoasă.

Contestații peste tot

O parte dintre concursuri au fost deja anulate. Cei de la sindicate anunță că în trei locuri s-au anulat – Poliția Capitalei, Centrul Chinologic și Serviciul de Intervenții pentru Acțiuni speciale („mascații” SIAS).

„În urma procesării sesizărilor cu privire la modul de organizare și desfășurare a concursurilor organizate, conducerea IGPR a intervenit pentru eliminarea discrepanțelor și anularea unor concursuri care încălcau prevederile legale.

Concursuri anulate și motivele:

SIAS – una dintre probele de concurs (tragerea cu arma de asalt) reprezintă o probă care trebuia notată cu punctaj conform OMAI 140/2016 și nu cu admis/respins.

Centrul Chinologic și DGPMB – Brigada Rutieră: cerințele de ocupare a postului prevăzute în anunțul de concurs, cu privire la condiția de a deține vechimea în specialitatea studiilor superioare absolvite sunt nelegale.  Cele 3 concursuri vor fi organizate din nou în următoarea perioadă”, anunță cei de la Europol.

Contestații și la Olt

Și agenții care au dat examen la IPJ Olt au depus contestații cu zecile. Iată un exemplu: la întrebarea nr. 27 – una dintre întrebările referitoare la descrierea infracțiunii de furt calificat – , aveai două variante de răspuns corecte dar, potrivit regulamentului concursului, aveai voie să bifezi doar una. Prin urmare, agenții au făcut contestație iar cei din IGPR urmează să decidă dacă anulează întrebarea și îi punctează pe toți cu „răspuns corect” sau se reia examenul. Polițiștii spun că e greșeala organizatorilor, întrucât cele două variante corecte de răspuns sunt conform legii.

Două situații

Cei care s-au înscris la acest concurs au ocazia de a deveni ofițeri fără să treacă prin Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Asta nu înseamnă că nu au studii superioare. Nu poți deveni ofițer în IGPR fără să ai facultate. Problema e că odată trecut examenul, e ca și cum ai lua-o de la zero, cel puțin la nivel de salariu: „Ulterior trecerii în corpul ofiţerilor, candidatul declarat „admis” va fi numit în funcţia minimă prevăzută de lege corespunzătoare gradului profesional acordat”. Acea funcție minimă presupune și un salariu mai mic. Prin urmare, ca agent luai o sumă de bani mai mare decât vei lua ca ofițer. Cel puțin la început. O altă situație este că noii ofițeri vor avea o perioadă de „tutelă”, în sensul că vor sta în apropierea unui ofițer care să îi ghideze. De cele mai multe ori, acel ofițer este proaspăt absolvent al Academiei și are mult mai puțină experiență decât agentul devenit ofițer prin concurs.

La Frontieră, grad de ocupare scăzut

Sindicatul Europol a solicitat Ministerului de Interne să reia examenul de la Poliția de Frontieră, întrucât gradul de ocupare a fost de sub 50%. Motivul pentru care a existat această discrepanță a fost că subiectele de examen la IGPR au avut grile cu un singur răspuns, în timp ce la Frontieră au fost grile cu mai multe variante de răspuns  și în același timp  au fost scoase/ adăugate cuvinte în plus în răspunsurile grilelor .

„Ținând cont că toate aceste concursuri au fost aprobate de Ministerul Afacerilor Interne, iar intenția a fost de ocupare  a tuturor posturilor scoase la concurs, am solicitat Inspectoratului General al Poliției de Frontieră să efectueze de îndată demersuri pentru organizarea unui nou concurs de trecere în corpul ofițerilor cu respectarea prevederilor art. 33, alin. 1 lit.  a si c din Ordinul MAI nr. 140/2016, care specifică faptul că grilele de apreciere/corectare ”să fie formulate clar, precis și în strictă concordanță cu tematica și bibliografia afișată” și de asemenea ”să aibă un grad de dificultate care să permită abordarea și soluționarea acestora”, se arată într-un comunicat al Europol.

 

 

 

 

Ultimele stiri

E oficial! Cum va arăta componența Consiliului Județean Dolj și Consiliului Local Craiova. PSD are majoritatea!

Cum va arăta componența Consiliului Județean Dolj și Consiliului Local Craiova, după alegerile din 9 iunie. Biroul Electoral Județean...

Mai multe articole din aceeasi categorie