luni, iunie 24, 2024
28.4 C
Craiova

Exclusiv. „Starul” Petrom, Lăcrămioara Diaconu, ar putea veni în Directoratul CEO

După ultimele schimbări în Directorat, Complexul Energetic Oltenia se pregătește de încă una. Printre CV-urile aflate în analiza Consiliului de Supraveghere se află și cel al Lăcrămioarei Diaconu, unul dintre cei mai buni oameni ai Petrom, singurul român păstrat în conducerea companiei de austriecii de la OMV. Plecată din companie acum un an și jumătate, Lăcrămioara Diaconu se ocupă, în prezent de un restaurant de lux în Capitală, alături de surorile ei, având poziția de „business angel”.

Lăcrămioara Diaconu a fost responsabilă pentru divizia de gaze din cadrul Petrom, inclusiv pentru proiectele din Marea Neagră, ceea ce o recomandă pentru viitoarele proiecte ale CEO – trecerea pe gaze naturale a patru dintre grupuri. 

A condus un proiect de 500 milioane de euro

Lăcrămioara Diaconu şi-a început cariera în Petrom în 1998, în cadrul direcţiei de strategie, planificare şi dezvoltare, potrivit site-ului Petrom. A deţinut diverse poziţii de conducere în cadrul Petrom, de la director dezvoltare corporativă cu atribuţii în fuziuni şi achiziţii, relaţia cu investitorii şi strategie la director al unităţii de afaceri electricitate, de la crearea acesteia în 2007. Ziarul Financiar notează că în perioada 2012-2013, a fost vicepreşedinte pe relaţia cu investitorii în cadrul grupului OMV. Ulterior, a fost responsabilă cu activitatea de business suport explorare şi producţie în cadrul OMV E&P GmbH în Viena până în aprilie 2015. A fost aleasă în calitate de membru al directoratului OMV Petrom începând cu 17 aprilie 2015.

Unul dintre proiectele majore de care s-a ocupat a fost realizarea centralei de 500 de milioane de euro pe gaz de la Brazi prin care Petrom a devenit unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală a energiei electrice. 

A doua doamnă în Directoratul CEO

Dacă va deveni membru în Directorat, Lăcrămioara Diaconu va fi a doua femeie care ocupă această poziție, după Luminița Adriana Popescu. Aceasta a condus Direcția Financiară a complexului. Presa locală nota despre ea că era cel mai bogat dintre membri Directoratului deținând, alături de soțul ei, nu mai puțin de 14 conturi bancare, casă de vacanță sau terenuri.

Implicată în rețete și relații cu furnizorii

Este greu de crezut că Lăcrămioara Diaconu va accepta să își lase afacerea nou începută în București – restaurantul de lux – pentru a veni la Târgu Jiu, întrucât acesta este principala ei preocupare în ultimul an.

Lăcrămioara Diaconu și surorile ei. Foto: Facebook

Se ocupă de rețete, de relația cu clienții și furnizorii și, mai nou, dată fiind pandemia, de livrări. După cum declara recent, a cumpărat chiar și o mică podgorie, semn că are planuri pe termen lung în industria horeca.

Bucătăria restaurantului este condusă de Carmen Diaconu, nominalizată în 2019 la premiile Gault et Millau, Woman Chef of the Year, în timp ce afacerea va fi coordonată de Alice Diaconu, care are și rolul de Pastry Chef. Din poziția de „business angel”, Lăcrămioara Diaconu deschide astfel seria de inițiative antreprenoriale după ce, timp de 20 ani, a lucrat în mediul corporatist – notează site-urile industriei de restaurante.

Mandat redus

Dacă va intra în Directoratul CEO, Lăcrămioara Diaconu va avea un mandat de numai 4 luni, după care va fi organizat un concurs, conform prevederilor Ordonanței 109 privind guvernanța corporativă. Pe de altă parte, trecerea pe gaze va fi efectuată abia în 2026.

Reamintim că trei membri ai Directoratului Complexului au fost revocați din funcție recent. Este vorba despre Sorinel Boza, Dan Vasile și Ovidiu Bălăcescu. Doi au fost deja înlocuiți. Noii membri ai Directoratului sunt Grigore Iustin Popescu și Valentin Pătran.

Ultimele stiri

FOTO/OLT: Tenis de masă. Trei medalii pentru sportivii CSM Slatina la Top 16

Trei din cei patru sportivi ai Clubului Sportiv Municipal Slatina, participanți la competiția Top 16, care s-a desfășurat în...

Mai multe articole din aceeasi categorie