joi, iunie 13, 2024
24 C
Craiova

UPDATE / EXIT-POLL / Alegeri europarlamentare: PSD-PNL, victorie detașată. AUR, pe locul 2

EXIT-POLL / Alegeri europarlamentare 2024. Lista de candidați a coaliției PSD-PNL a obținut o victorie detașată la europarlamentare, obținând 53% din voturile alegătorilor. AUR a ieșit pe locul 2, cu 15% din sufragii, în timp ce Alianţa Dreapta Unită (ADU) a obținut 11%, potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS-Avangarde (ora 22.00).

De asemenea, Uniunea Democrată Maghiară din România a obţinut 5%. Potrivit cercetării, Partidul S.O.S. România a obţinut 3%, Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) – 3 %, Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) – 2,00%, candidaţi independenţi – 4.00%, iar celelalte partide 4,00%.

„Democraţia a triumfat. Le mulţumesc românilor că au ieşit la vot astăzi, pe caniculă, şi au dat legitimitate candidaţilor aleşi. Partidul Social Democrat a câştigat alegerile, tot ce am obţinut astăzi reprezintă încrederea pe care o ne-au dat-o românii. (…) Măsurile luate de PSD la guvernare au fost apreciate de către români”, a precizat Marcel Ciolacu, președintele PSD, la sediul partidului.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că votul de la alegerile europarlamentare şi locale reprezintă o „victoria a românilor care au dat o lecţie de democraţie”. „Este o victorie a românilor care astăzi, 9 iunie, au dat o lecţie de democraţie şi în număr impresionant la vot – peste 9,3 milioane de români au votat astăzi. Peste 2,3 milioane de români au votat ca PNL să reprezinte cea mai puternică forţă politică de dreapta din România şi le mulţumesc”, a spus Ciucă, după anunţarea exit poll-ului parţial. El le-a mulţumit celor 54% dintre români care au ieşit la vot şi au optat pentru „valorile europene”.

Sondajul a fost realizat la comanda PSD şi PNL, iar datele sunt valabile pentru ora 22.00. Procentele nu sunt, totuși, definitive, iar voturile venite din Diaspora pot aduce modificări ale numărului de voturi. Prezenţa la urne pe ţară la alegerile europarlamentare a fost, duminică, până la ora 22.00, de 51,12%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

Ultimele stiri

13 iunie – Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului

La 13 iunie 2024, odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti,...

Mai multe articole din aceeasi categorie