sâmbătă, iulie 31, 2021
34.4 C
Craiova

Exploziv! Darius Vâlcov va fi personajul unei cărți despre culisele politicii din Olt

Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe în Guvernul PSD și fost primar al municipiul Slatina, e pe cale să devină și mai cunoscut decât este. Un politician din Olt a decis să rupă tăcerea și să scrie o carte despre culisele politicii din județul Olt de la Revoluție până azi.

Autorul este nimeni altul decât Valeriu Matei, cel care a fost chiar viceprimar pe vremea când Darius Vâlcov era primarul Slatinei și care a candidat la alegerile locale din 27 septembrie la funcția de primar din partea Partidului Neamul Românesc.

El a declarat pentru euroolteniainfo.com că această carte va conține o sumedenie de detalii necunoscute publicului larg. „Va avea și picanterii, și bani, și legături. Pentru că lumea a uitat, poate, că, la începuturi, marii politicieni de azi împărțeau butelii și apartamente”, spune Matei.

Personaje din carte

Printre cei care vor apărea în volumul „Culisele politicii locale din Olt de la Revoluție până în prezent” se numără Gheorghe Păunescu, cel care a condus timp de două mandate primăria Slatina, fostul prefect Marin Diaconescu sau Ion Toma, fostul președinte al social-democraților.

Ion Toma a deținut trei mandate de parlamentar în perioada 2005 – 2016 (fost senator de Olt și de Ialomița), a fost membru PSD și UNPR și este acum vicepreședinte la nivel național al Partidului Puterii Umaniste (social-liberal).

Întrebat dacă în carte nu va figura și Paul Stănescu, unul dintre greii de azi din PSD Olt, Matei a spus că „nu e așa important”.

Cât despre Liviu Voiculescu, liderul PNL Olt, viitorul autor ne-a precizat: „Dacă îl bag și pe-ăsta… mi-am bătut joc de carte!” Un loc aparte îl va avea însă Darius Vâlcov.

„Dacă fura pentru România, eram peste Elveția!”

„Darius Vâlcov este cel mai toxic individ pe care l-am întâlnit în viața mea. E un scamator. Îți ia ochii. Am stat de vorbă cu el, prima dată, și mi-am zis „Băi dar ce deștept e ăsta, cum de nu l-am cunoscut până acum??” Dar această impresia a durat doar câteva luni. El este diabolic. Nu știe decât să fure. Trebuia pus președintele țării și pus să fure pentru România. Eram departe. Eram peste Elveția”, e de părere Matei. El a lucrat cu Darius Vâlcov la Primăria Slatina, fiind viceprimar din partea Partidului România Mare.

Slătinenii sunt prea proști

Dezamăgit de rezultatele alegerilor locale, Valeriu Matei spune că nu îi vine să creadă că oltenii au votat tot PSD. „Pentru toate furturile lui, păgubiți sunt slătinenii. Dar ei sunt prea proști. Number one la prostie. Spun că nu contează că a furat, dacă a și făcut ceva. Dacă mâine candidează Darius Vâlcov, ia 60 la sută! Până acum, credeam că procentul de prostie e la 80 la sută. Dar văd că a crescut. Și va fi și mai și, pentru că generația tânără, care vine din urmă, nu e educată. Îi doare-n cot. Pe mine mă interesează să arăt că pe vremuri oamenii politici erau altfel. Mai pentru țară”, spune Valeiu Matei.

Valeriu Matei

O carieră de succes

După ce a condus opt ani primăria Slatina, Darius Vâlcov a fost cooptat la vârful PSD și a ajuns chiar ministru de Finanțe în Guvernul Dăncilă. Ulterior a devenit consilier de stat al acesteia, în domeniul economic. Presa locală din Olt notează că averea sa este foarte mare, chiar dacă pe numele său nu figurează mai nimic. Unii spun că ar fi„cărat” la propriu bani la sora lui, care inițial era în Franța și apoi s-a mutat în Elveția și că din acei bani trăiește foarte bine. Alții scriu că deține foarte multe afaceri în Olt, prin interpuși. Care acum, date fiind problemele cu justiția, îl ignoră și fie nu-i dau „partea”, fie au lăsat în paragină bunurile și clădirile, astfel încât valoarea lor a scăzut dramatic. Totuși, mai multe surse au declarat pentru euroolteniainfo.com că firmele care au prosperat în mandatul său de primar sunt și azi în top și au rămas în sfera lui de influență. Pe de altă parte, s-a vorbit despre plecarea lui Darius Vâlcov din România și stabilirea lui în Italia, la Milano, unde și-ar fi deschis chiar  o firmă. Se pare însă că nu s-a rupt de tot de Slatina, din moment ce a fost văzut chiar azi prin oraș.

Cel mai bogat slătinean?

Dacă ne luăm după ce a apărut în presă despre Darius Vâlcov, el ar fi cel mai bogat slătinean. Pe lângă bunurile descoperite în casa lui în timpul unei percheziții – peste 90 de tablouri semnate de nume celebre, precum Picasso, Tonița sau Renoir, dar și lingouri de aur – oamenii spun că Vâlcov ar deține case și terenuri în Monaco, Nisa, Elveția, Strasburg, Poiana Brașov, București etc.

Condamnat pentru luare de mită și trafic de influență

Darius Vâlcov a fost condamnat în luna iulie la șase ani și șase luni de închisoare pentru corupție. Este vorba despre fapte săvârșite în calitate de primar al municipiului Slatina, înainte de a ajunge membru al Senatului și apoi ministru.

Ar fi cerut 10 la sută din contract

Potrivit rechizitoriului, în 2012, Vâlcov, în calitate de primar al Slatinei, i-ar fi cerut unui om de afaceri 10% din sumele încasate de firma sa de la primărie. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina.
De asemenea, Vâlcov ar fi primit în 2013, în mai multe tranşe de la respectiva firmă, peste 2 milioane de lei, astfel încât omul de afaceri să nu nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. În această manieră, Vâlcov ar fi procedat şi în alte două cazuri. „Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei”, a precizat DNA la momentul trimiterii în judecată.

Ultimele stiri

Fosta glorie a Craiovei Maxima, Nae Ungureanu, în spital după un accident vascular

Fostul mare fundaș stânga al Craiovei Maxima, Nicolae Ungureanu, a suferit un accident vascular cerebral. El se află internat...

Mai multe articole din aceeasi categorie