„Exportăm” scandal la Bruxelles. Conflict PSD – PNL la Comitetul Regiunilor

Conflictul dintre PSD și PNL a ajuns și la Bruxelles, la ședința Comitetului European al Regiunilor, unde țara noastră are 15 delegați și 15 membri supleanți. Votul pentru pentru funcţia de preşedinte al delegaţiei României a fost cu scandal, după ce reprezentanții PSD l-au impus pe Robert Negoiță. În mod traditional, delegația urma să fie condusă de un reprezentant al Asociației Orașelor, nu al Municipiilor.  Mai exact, de Adrian Teban (PNL), primarul oraşului Cugir, reprezentant al Asociaţiei Oraşelor din România.

Negoiță s-a autopropus

În ultimul moment însă, primarul Robert Negoiţă (PSD), reprezentant al Asociaţiei Municipiilor, s-a autopropus, contrar regulamentului, pentru un nou mandat de preşedinte, motivând că delegaţia ar trebui condusă de un reprezentant al socialiștilor europeni, PES, care este majoritar, în condiţiile în care CoR ar urma să aibă un preşedinte de la PPE. 

PNL a părăsit sala

Potrivit adevărul.ro, la propunerea lui Negoiţă, majoritatea membrilor delegaţiei (PSD, UDMR) au decis suspendarea regulamentului care prevedea contiţiile menţionate, moment în care primarii PNL  prezenţi au decis să părăsească sala de şedinţe. În absenţa acestora, Negoiţă a fost ales din nou lider al Delegaţiei României la Comitetul Europea al Regiunilor.

Primarul liberal din Cugir, nemulțumit

”Ne exprimăm nemulţumirea cu privire la faptul că regulamentul Delegaţiei a fost suspendat printr-un vot dat de PSD, care a arătat şi de această dată că se joacă cu regulile după cum îi convine. Conducerea Delegaţiei României trebuia să revină Asociaţiei Oraşelor, care urma să stabilească priorităţile pentru perioada următoare. În stilul clasic al PSD-ului, a fost suspendat un regulament care funcţiona şi era respectat de 8 ani”, a spus Adrian Teban, primarul oraşului Cugir.

Robert Negoiță și Ion Prioteasa (șeful CJ Dolj)

Șeful CJ Dolj, prezent la Bruxelles

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, este unul dintre cei 15 membri ai delegației României. El a postat pe pagina sa de Facebook un text amplu despre Comitetul Regiunilor, fără a pomeni însă nimic despre circul din sânul delegației române.

„Întâlnirea s-a desfășurat într-un context deosebit, reflectat și în aspectele organizatorice, având în vedere faptul că ea a reprezentat sesiunea constitutivă pentru cel de-al șaptelea mandat al Comitetului European al Regiunilor, care se va derula până în ianuarie 2025.

Ca președinte al Consiliului Județean Dolj, sunt onorat să fac parte din CoR și în acest mandat, for în cadrul căruia activez încă din anul 2008, urmărind în permanență, alături de colegii din delegația României, să răspundem cât mai bine obiectivului de a face auzită vocea comunităților noastre și de a aduce așteptările acestora cât mai aproape de nivelul decizional European”, a scris, diplomat, Prioteasa.

Întâlnire cu Mircea Geoană

Prioteasa a profitat de vizita la Bruxelles pentru a se întâlni și cu colegul său de partid, Mircea Geoană. „Pe parcursul deplasării la Bruxelles, am avut prilejul de a vizita sediul Organizației Nord-Atlantice, la invitația secretarului general adjunct al NATO, domnul Mircea Geoană, discuțiile noastre referindu-se la o serie de probleme complexe, de actualitate.

De asemenea, delegația României s-a întâlnit, la Parlamentul European, cu Excelența Sa, doamna Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al țării noastre la UE, cadru în care au fost abordate teme precum viitorul Politicii de coeziune sau Pactul ecologic european, iar seara am fost oaspeții Excelenței Sale, doamna Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Belgia“, a mai declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Prima ediție post-Brexit

A fost prima reuniune CoR după Brexit, la care nu au mai luat parte, așadar, reprezentanți din Marea Britanie. Comitetul a suferit din acest motiv o modificare a componenței, prin reducerea numărului membrilor de la 350 la 329.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanţi ai celor 27 de state membre, aleşi la nivel local şi regional. Prin intermediul CoR, aceştia îşi pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislaţia UE care are impact asupra regiunilor şi oraşelor.

Delegaţia României este formată din 15 membri, dintre care şase preşedinţi de consilii judeţene, trei primari de municipii, trei primari de oraşe şi tot trei primari de comune. De asemenea, delegaţia mai cuprinde 15 membri supleanţi, în aceeaşi configuraţie. Desemnarea acestora se face prin intermediul celor patru asociaţii ale autorităţilor publice locale: UNCJR, AMR, AOR şi ACOR.

Rol consultativ

Comitetul Regiunilor, fondat în 1994, este structura reprezentativă a autorităților locale și regionale din Uniunea Europeană, fiind format din 329 de membri – președinți de consilii, primari sau reprezentanți aleși ai regiunilor și orașelor – din cele 27 de state membre și exercitând un important rol consultativ în procesul legislativ al UE.

Articole asemanatoare