Expoziție mondială de ceai, la Muzeul Județean Olt

Muzeul Județean Olt organizează în aceste zile o expoziție specială, „Ceai, dragoste și lume”. Cei care vor să afle povestea ceaiului și modurile în care se prepară în diverse colțuri ale lumii, în special China, Marea Britanie sau Rusia, vor avea surpriza să vadă demonstrații live ale elevilor de la Asociația pentru Promovarea Învățământului în Industria Ospitalității.

Cum a apărut primul ceai?

Cei de la Muzeul Județean Olt au pregătit în cel mai mic detaliu expoziția, de la accesorii, până la povești interesante și incursiuni în istoria acestei băuturi atât de răspândite.

„Povestea naşterii ceaiului este inspirată de un amestec de mituri şi fapte şi colorată de concepte antice despre spiritualitate şi filosofie. Potrivit legendei antice din China, povestea ceaiului a început în anul 2737 î.H. cînd împăratul chinez Shen Nung, un conducător desăvîrşit şi om de ştiinţă deopotrivă, a descoperit accidental ceaiul, plimbîndu-se prin munţii din jurul provinciilor Sichuan şi Yunnan.

În timp ce se afla în grădină o frunză provenită de la un copac de ceai sălbatic a căzut în apa devenită fierbinte de la căldura soarelui în ceaşca lui. Împăratul s-a delectat sorbind apa cu aroma ei nouă, neobişnuită şi delicioasă. S-a simţit de îndată împrospătat şi înviorat. Legenda spune că împăratul a descris un sentiment cald când a sorbit băutura aceea interesantă, ca şi cum lichidul ar fi investigat fiecare parte a corpului său.
Shen Nung a numit infuzia „cha” care avea să însemne „a verifica” sau „a investiga”. În calitate de om de ştiinţă, acest eveniment l-a obligat să studieze în continuare planta, găsind în cele din urmă că ceaiul ar avea şi proprietăţi medicinale, nu doar de relaxare. Şi astfel, prima ceaşcă de ceai din aceste frunze atît de vestite acum, a fost creată accidental”.

Pace, relaxare, dragoste

Directorul Muzeului, dr. Laurențiu Guțică, lansează, la rândul său, o invitație de nerefuzat celor interesați de ceai.

„Ceaiul se confundă cu istoria însăși. Filozoful chinez Lao Zi (Bătrânul Maestru) a înveșnicit în istorie cel mai frumos aforism despre ceai afirmând că este „elixirul vieții”. Ceaiul înseamnă ceremonial, poveste, mit, apa vie a cunoașterii, înțelepciunii și iubirii. Această licoare magică a înseninat existența dinastiilor de oameni simpli, artiști și impărați ai lumii, fiind venerată ca un element primordial conceput prin simbioza divină a apei, focului și a pământului.


Existența ceaiului înseamnă dragoste, pacea inimii și a lumii, gânduri bune, relaxare prin sorbirea aromei pure și a aburului cald, și nu în ultimul rând o călătorie imaginară în timp și spațiu a omului. Cine vrea să aibă armonia sufletească la superlativ trebuie să asculte, să privească și să învețe să bea ceai dintr-o ceașcă goală.

Intenționăm să fim gazde bune și să vă vom povestim la o ceașcă de ceai fierbinte despre istoria „elixirului vieții”, despre războaiele purtate în numele ceaiului, despre iubiri legate sub semnul ceaiului, despre viața noastră pe care ar trebui să învățăm a o respecta și savura ca pe aroma unui ceai dăruit de Dumnezeu. Ce s-ar face omenirea fără ceai? Ar exista? Să ne bucurăm așadar împreună că nu ne-a fost dat să ne naștem înaintea ceaiului”, spune directorul.

Pachetele din China au ajuns acum 6 luni la Slatina

Dr. Guțică a declarat, pentru euroolteniainfo.com, că pregătirea expoziției a început în urmă cu mult timp, iar coletele din China au sosit la muzeu acum 6 luni, deci înainte de declanșarea epidemiei cu Coronavirus.

Expoziţia internaţională este o iniţiativă a Doamnei ZHANG Ping (Ĝoja), redactoare la secţia esperanto de la Radio China Internaţional. A primit un sprijin din partea Universităţii Ştiinţifico-Tehnice şi a Asociaţiei Esperanto din Tianjin precum şi din partea Bazei Internaţionale de Ceai din China şi a Asociaţiei pentru promovarea localităţii Hangzhou ca oraş al ceaiului.

Expoziţia va fi vernisată în perioada 2019-2020 în China (Universitatea din Tianjin), Germania (oraşul Herzberg), Cehia (B iblioteca din Nový Jičín şi Muzeul Esperanto din Svitavy), Rusia (Muzeul din Glazov), Lituania (oraşul Visagino), Uzbekistan (oraşul Samarkand), Slovacia (Biblioteca regională din Žilina) şi Bosnia-Herţegovina (Universitatea din Banja Luka).

Cei care vor să asiste la o ceremonie de preparare a ceaiului sunt așteptați la muzeu până la sfârșitul lunii martie.

Articole asemanatoare