Fermierii vâlceni vor despăgubiri după ce grindina a distrus porumb, grâu și culturi de căpșuni

Fermierii din Vâlcea evaluează pagubele făcute de grindină și speră să fie despăgubiți de Guvern. Au fost distruse fânețe, culturi de grâu, porumb sau căpșuni, unele în proporție de 30 la sută, altele sută la sută.

Contactat de euroolteniainfo.com, directorul executiv al Direcției Agricole Vâlcea, Ovidiu Barbu, a explicat cum se desfășoară procedura de la constatare până la plata despăgubirilor.

„Noi centralizăm. Până acum am primit situația din Popești, Sinești și Frâncești. Procedura este următoarea: proprietarul de cultură merge la primărie, face o cerere, iar comitetul local pentru situații de urgență merge la fața locului să constate paguba. Trimit la noi, noi facem o situație pe care o trimitem la Centrul Județean pentru Situații de Urgență, care ulterior o trimite la Prefectură, pentru viză. După ce prefectul pune viza, o trimitem la Ministerul Agriculturii. Ei centralizează la nivel de țară și decid nivelul de despăgubiri pentru fiecare cultură în parte. Este o decizie la nivel central, care ține de Guvern, de Ministerul de Finanțe și de Agricultură, nu de noi. Noi doar centralizăm și dăm mai departe”, spune Ovidiu Barbu.

Vâlcea s-a aflat sub averitzare de cod portocaliu de miercuri, 20 mai, până joi dimineața. Grindina a căzut în majoritatea comunelor și oamenii au privit neputincioși cum munca și investiția lor sunt distruse de furia naturii.

Ei speră acum să recupereze o parte din bani, chiar dacă va dura ceva până întreaga procedură birocratică se va transforma în plăți.

Foto: Meteoplus

Articole asemanatoare