vineri, august 19, 2022
25.6 C
Craiova

„Festivalul tocanului” din Novaci, marcă înregistrată

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci a emis un certificat de autenticitate pentru marca „Festivalul tocanului” din Novaci, Gorj.

Unicitatea acestui eveniment constă în produsele folosite și în rețetele cu specific local. De altfel, pentru organizarea festivalului, ciobanii din zonă pregătesc ce au mai bun.

Redăm comunicatul Primăriei referitor la acest document:

„Primăria Orasului Novaci a primit documentul cu certificarea OSIM pentru Marca ”FESTIVALUL TOCANULUI”.
Încă din anul 2019 autoritățile locale s-au arătat a fi interesate de nevoile si dorințele crescătorilor de animale, privind promovarea produselor traditionale locale, precum tocanul, brânza etc.

Faimos prin calitățile sale, renumitul produs, ”tocanul” este extrem de căutat și de apreciat. Fiind vorba despre un produs traditional care ne reprezintă, Festivalul tocanului certificat de OSIM , singurul din România, pune în valoare produsul realizat de ciobanii novăceni, este de fapt festivalul care promovează gastronomia locală, moștenită din veac în veac.

Retetele moștenite din străbuni vorbesc despre viața păstorilor, despre viața unui popor, poporul român. Originalitatea evenimentului constă în faptul că la festival se întrec în măiestrie doar păstorii novăceni, doar cu produse traditionale locale, aspect care deosebeste acest eveniment de alte evenimente de acest gen.

Festivalul vorbește celor care vor să ne cunoască despre NOI, novăcenii, cu ceea ce punem pe masă, cu muzica și dansul specifice. Marca obtinută ne oferă pârghia legală de a oferi oaspetilor produsele cu specific local. Festivalul oferă turistilor ocazia de a cunoaște comunitatea novăceană, o comunitate cu totul specială, prin tradiții, obiceiuri și datini.

Anul acesta primaria orasului nostru a înaintat la OSIM documentele pentru a obtine certificarea a două produse obtinute în gospodăriile crescătorilor de animale, care vor da posibilitatea acestora să comercializeze produsele respective, pentru că, să nu uităm, numele si retetele acestora apartin comunității locale.

Obtinerea unor asemenea certificări are rolul de a proteja toți producătorii crescători de animale din oraș, de a-i ajuta în procesul de desfacere a produselor proprii, de a stimula cresterea animalelor în zonă și implicit, atragerea tinerilor spre vatra strămosească, spre profesiile tradiționale adaptate la timpuri noi”.

Moment de „concurență” între ciobani

Cei de la Casa de Cultură Novaci explică ce înseamnă acest festival, la care au participat, în 2019, mii de turiști.

„Evenimentul se adresează tuturor celor care doresc să își alimenteze sufletul cu entuziasmul unor oameni modești, simpli prin vorbă, port și acțiune, hotărâti, pe care nu-i poți înțelege decât dacă ai trăit alături de ei, dacă le asculti păsurile și le citești sufletul.

Pentru fiecare cioban adevărat tocanul este preparatul culinar care presupune a avea carne de oaie de cea mai bună calitate. Oile sacrificate pentru tocan nu trebuie să fie neapărat tinere, trebuie să fie grase și sănătoase. Sacrificarea acestor oi nu se face pentru bani, ci pentru întinerirea turmei sau pentru a o micșora.

Festivalul Tocanului este momentul în care concurența între ciobani atinge culmi nebănuite, pentru că fiecare dorește să aducă în fața oaspeților veniti la Novaci produse de cea mai bună calitate.

Prezența la festival este o mândrie de neam.

Este exclus ca vechile familii de păstori să nu aibă reprezentanți. Acum este zarvă mare printre novăceni: cu pregatirea unor produse din lapte, cu pregătirea costumelor populare, cu transmiterea unor imagini ale propriilor turme pentru proiecții pe ecranele scenei. Se fac propuneri pentru programele artistice. Ca organizator nu poți decat să te bucuri când asculti tot felul de propuneri, de idei, totul însemnând de fapt INTERES pentru sărbătoarea tradiționala a Festivalului Tocanului”, a spus, pentru site-ul Folclor românesc, profesoara Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură Novaci.

Ultimele stiri

Perechea de dublu feminin, Elizabeta Samara/Andreea Dragoman, cucerește medalia de argint într-o ediție istorică pentru România la Campionatul European individual seniori din Munchen.

🥈 Avem și pereche vicecampioană europeană în Munchen! Felicitări, Elizabeta Samara și Andreea Dragoman! #servimpentruistorie #hairomania #tabletennis Perechea de dublu...

Mai multe articole din aceeasi categorie