luni, ianuarie 24, 2022
-3.6 C
Craiova

Finanțări de la stat pentru firmele din turism

Guvernul are în vederea aprobarea în ședința de azi a unei Ordonanțe de Urgență prin care firmele din turism (hoteluri, restaurante, cafenele – HORECA) vor putea obține finanțări nerambursabile de până la 100.000 de euro, prin Programul „Electric Up”.

Acest program permite finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu, urmând ca surplusul de energie electrică să fie livrat în Sistemul Energetic Național.

De asemenea, prin program se finanțează și instalarea  staţiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic.

Programul se implementează print-un ghid de finanțare, respectiv Ghidul de finanţare a întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA, iar Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este desemnat ca autoritate competentă responsabilă pentru finanțarea proiectelor de investiții.

Ajutor de minimis

Prin Programul de finanțare “Electric Up” se acordă un ajutor de minimis de până la 100.000 de euro în echivalent lei din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru:

  • întreprinderi mici și mijlocii în sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare,
  • companii din domeniului HORECA, persoane juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una din activitățile corespunzătoare domeniului HORECA.

În procesul de implementare a Programului “Electric Up”   se utilizează mecanismul decontării cererilor de plată, stabilit prin intermediul schemei de ajutor de minimis, așadar, firmele solicitante trebuie întâi să efectueze aceste investiții, apoi vor putea cere decontarea cheltuielilor.

La solicitarea beneficiarului, se poate acorda un avans de până la 50% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate în condițiile stabilite prin schema de ajutor de minimis.

Sumele necesare implementării Programului “Electric Up” se asigură anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În primul ciclu de finanțare, suma necesară implementării Programului “Electric Up” este de 476 milioane lei, care ar putea acoperi cererile de finanțare venite de la aproximativ 1.000 de firme din domeniul HORECA.

Ultimele stiri

Bogdan Aurescu participă azi la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa astăzi, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE. Pe...

Mai multe articole din aceeasi categorie