Firmele trebuie să depună declarațiile fiscale până în 25 martie

citu

Ministerul Finanțelor Publice a renunțat la prelungirea până în 25 aprilie a termenului de depunere a declaraților fiscale de către agenții economici. Drept urmare, aceștia au obligația de a depune documentele respective la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) până în 25 martie 2020.

Reprezentanții MFP reamintesc că instituția a lansat un amplu program de garantare și subvenționare a creditelor pentru IMM-uri, în scopul de a susține mediul privat și în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de COVID-19.

De asemenea, se are în vedere rambursarea urgentă a TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situație fiscală actualizată. Din aceste considerente s-a decis renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor.

Conducerea MFP și ANAF asigură contribuabilii că toate cazurile excepționale și argumentate de întârzieri în depunerea declarațiilor vor fi tratate cu toată deschiderea și indulgența prevăzută de lege.

Facilități fiscale pentru firme

Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au avut în vedere o serie largă de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri în contextul actual, fiind stabilite ca prioritare următoarele:

– nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență;

– aceste obligații fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante;

– se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.

Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau terții popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale;

Aceste măsuri fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

Articole asemanatoare