Florin Halagian ne-a parasit! A murit unul dintre antrenorii care au marcat fotbalul din Oltenia si din Romania!

Halagian s-a stins

Florin Halagian a murit! A murit unul dintre cei mai importanti tehnicieni romani. Un antrenor care a influentat major si evolutia fotbalului in Oltenia. A condus pe FC Olt intre 1981 si 1984, echipa din Scornicesti reprezentand trabulina spre Steaua. In Ghencea a creat marea echipa a Stelei care avea sa cucereasca Cupa Campionilor in 1986. Majoritatea jucatorilor au fost adusi de cel caruia i se spunea Armeanul. Dupa Steaua, a venit la Universitatea Craiova pe care a condus-o un an, in 1985.

Florin Halagian a fost unul dintre cei mai galonati antrenori din Romania. A antrenat aproape toate echipele de top: Steaua, Dinamo, Universitatea Craiova, FC Arges etc. A castigat doua titluri de campion cu FC Arges si unul cu Dinamo. A fost si antrenor al nationalei ca interimar. Cel caruia i se spunea Armeanul a ramas celebru pentru multe vorbe de duh : Ai n-ai mingea tragi la poarta, Focu’ la ei etc.

Florin Halagian a antrenat si in Oltenia. A inceput cu FC Olt si a facut o super trupa la Scornicesti. Piturca, Soarece, Prepelita, Ariciu sunt doar cativa care au avut un cuvant greu de spus in Divizia A cu Halagian. De la Olt, a fost luat la Steaua, unde a adus jucatorii care aveau sa castige Cupa Campionilor. O infrangere in primul tur al Cupei Campionilor, in 1983, cu AS Roma, avea sa ii fie fatala. De la Steaua a ajuns la Criova, unde a reusit sa joace cu Universitatea o finala de Cupa, pierduta cu 1-2 in fata Stelei.

Hulit de unii, mai ales pentru ca era vazut ca un om al Cooperativei, Halagian s-a impus insa ca un mare antrenor. A fost cel care a scos maximum din Gicu Dobrin la FC Arges. Victoria pitestenilor in ultima etapa la Dinamo, scor 4-3, ramane unul din cele mai frumoase meciuri. Halagian si Gascanu au ridiculizat atunci echipa Ministerului de Interne.

“Iubeam jucatorii, iar ei ma iubeau la randul lor!”

Recunoscut pentru faptul că era un antrenor autoritar şi le impunea anumite lucruri elevilor săi, precum un program fix sau un look fresh, Halagian spune că a făcut toate aceste lucruri din dragoste şi se mândreşte cu toţi jucătorii pe care i-a condus, nu doar cu Nicolae Dobrin: 

“Am fost un antrenor destul de autoritar, dar tot eu i-am iubit cel mai mult. Eu îi iubeam şi ei erau mulţumiţi că îi iubesc. Mi-a plăcut să le port de grijă, la mai multe probleme, nu doar la cele din fotbal. Înainte era greu, trebuiau să intre într-un liceu, să facă o facultate. Şi de mine au avut grijă alţii, cum a fost Nicolae Roşculeţ, profesorul meu, Ion Motroc şi alţii. Pentru mine a fost o onoare să antrenez toţi fotbaliştii.

Nu o spun formal, o spun din suflet. Toţi aveau un rol în angrenajul respectiv şi sub conducerea mea am fost mulţumit de toţi. O spun din suflet pentru că am avut şansa de a exista o autoeducaţie sportivă, care m-a ajutat foarte mult. Am avut norocul şi de oameni la centrul de copii şi juniori, în special la Argeş“, declara Halagian in urma cu cativa ani.

FC Argeş, FC Olt, Steaua Bucureşti, Universitatea Craiova, Victoria Bucureşti, Dinamo Bucureşti, FC Inter Sibiu, FC Naţional, FCM Bacău, FC Braşov, Ceahlăul Piatra Neamţ, CS Mioveni şi Gloria Bistriţa sunt echipele din CV-ul lui Halagian. De asemenea, acesta a pregătit şi echipa naţionala Olimpică a României şi pe cea de tineret.

Halagian avea 80 de ani. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu