Fondul de Dezvoltare și Investiții, în atenția DNA. Primării din Oltenia, favorizate

Fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, a fost pus ieri sub control judiciar. El este acuzat de fals intelectual. Anchetatorii susțin că Ghizdeanu ar fi falsificat 1.080 de procese verbale necesare primăriilor pentru a obţine finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii pentru proiectele locale.

Ion Ghizdeanu a fost în guvernarea PSD şef al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, instituţie care gestiona Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Acesta acorda finanţări tuturor primăriilor care aveau proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii. Ion Ghizdeanu a fost demis pe 8 noiembrie de premierul Ludovic Orban, la patru zile după instalarea la Palatul Victoria.

Semna documente în timp ce noul Guvern era instalat

Hotnews.ro notează că, la trei săptămâni după ce Guvernul Dăncilă picase prin moțiune de cenzură, iar cabinetul Orban aștepta să primească votul de învestitură, Ion Ghizdeanu semna ordine de plată direcționând bani din Fondul de Dezvoltare. A continuat să o facă și după ce noua echipă PNL s-a instalat la Palatul Victoria, potrivit informațiilor Hotnews.ro, patru ordine de plată plecând spre primării chiar în ziua în care în Monitorul Oficial a apărut decizia de demitere a sa.

În total, în patru zile, 54,6 milioane de lei au fost direcționate de către Ghizdeanu către 17 primării, majoritatea PSD. Date oficiale consultate de HotNews.ro, arată că în zilele de 30 și 31 octombrie, 1 și 8 noiembrie, Ghizdeanu a semnat 17 ordine de plată în valoare de 54.639.478 de lei, direcționându-i către 12 primării PSD, 3 PNL și 2 ALDE.

Olt, Dolj, Mehedinți

În top 5 fonduri primite sunt primării ale PSD, respectiv Vitomirești (Olt) 10,1 milioane de lei, Stanciului (Dolj) 6,6 milioane, Teslui (Olt) 5 milioane, Vicovul de Jos (Suceava) 4,5 milioane și Gogoșu (Mehedinți) 3,9 milioane. Cea mai mare sumă primită de o primărie PNL a fost de 3,4 milioane, la Dracea (Teleorman). Primăria Daia din Giurgiu, condusă de ALDE a primit și ea 3,2 milioane.

Percheziții la primării

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Olt au descins la sediile a trei primării, dar şi la firme şi domiciliile unor persoane, într-un dosar de abuz în serviciu.


Primăriile de la care anchetatorii au ridicat documente sunt cele din Drăgăneşti-Olt, Dăneasa şi Mărunţei.

Primăriile menţionate ar fi făcut plăţi de circa 220.000 lei către diverse firme pentru achiziţia de mobilier urban care nu ar fi fost livrat în totalitate. „În perioada 2009 – 2016, trei administraţii locale din judeţul Olt ar fi efectuat plăţi în valoare de aproximativ 220.000 de lei către diverşi agenţi economici pentru achiziţionarea de mobilier urban, existând suspiciuni că bunurile nu au fost livrate în totalitate către beneficiari”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt.

PNL a desființat Fondul

Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost desființat de PNL, toate proiectele fiind transferate la Ministerul Lucrările publice unde au fost suspendate și acum sunt riguros controlate. Mai departe,  organele de anchetă urmează să stabilească condițiile în care au fost selectate contractele de finanțare și modul în care au fost justificate plățile făcute.

Comisia de Prognoză, un fel de minister

Comisia Națională de Prognoză a primit de la guvernele PSD instalate după decembrie 2016 un rol major în realizarea proiectelor de infrastructură prin parteneriat public – privat (PPP), ajungând la forța unui minister pentru că a dobândit dreptul de a iniția, proiecte, de a propune și administra scheme de ajutor de stat.

22 de proiecte de infrastructură, care cuprindeau canale navigabile, spitale regionale sau autostrăzi, au fost trimise spre Comisia de Prognoză condusă de Ghizdeanu, relatează radioeuropaliberă.ro. Astfel, guvernele PSD care s-au succedat după 2016 înlocuiau proiectele finanțate de Comisia Europeană sau Banca Mondială cu parteneriate public-privat, administrate de această instituție. Niciunul dintre proiectele enunțate nu a fost îndeplinit.

Proiectul lui Liviu Dragnea

În timpul campaniei electorale din 2016, Liviu Dragnea prezenta Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții drept motorul modernizării României.

„FSDI are drept obiective reindustrializarea României, finanţarea proiectelor strategice, diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni şi din interiorul regiunilor, dezvoltarea sectoarelor competitive şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, Fondul urmând să includă, într-o primă fază, toate companiile de stat profitabile. Estimăm, din emiterea de obligaţiuni, o atragere de fonduri de 25 de miliarde de lei în următorii patru ani, dividente de cel puţin 10 miliarde de lei. Acum sunt 2,5 miliarde de lei la aceste companii, estimăm atragerea altor surse în proiecte investiţionale de cel puţin 25 miliarde de lei şi un miliard de lei din vânzarea unor active care sunt complet neperformante”, menţiona la acea dată, fostul lider social-democrat Liviu Dragnea.

Articole asemanatoare