marți, mai 18, 2021
13 C
Craiova

Ford va produce o mașină electrică la fabrica din Craiova

Grupul Ford a anunțat că investește 300 de milioane de dolari pentru a produce un nou vehicul comercial ușor la fabrica din Craiova, începând cu 2023. Versiunea complet electrică va fi lansată în 2024 și va fi primul vehicul de volum, complet electric construit de Ford în România, în linie cu angajamentul companiei de a atinge zero emisii în Europa.

Fabrica din Craiova va fi astfel a treia unitate de producție de autovehicule electrice, după Centrul de Vehicule Electrificate Ford din Köln (Germania) și uzina Ford Otosan din Kocaeli (Turcia), care va produce vehicule complet electrice.

Oficialii Ford spun că gama de vehicule comerciale Ford din Europa va fi 100% pregătită pentru zero emisii, complet electrică sau plug-in hybrid, până în 2024, iar până în 2030, două treimi din vânzările de vehicule comerciale vor fi reprezentate de modele electrice sau plug-in hybrid.

„Uzina Ford Craiova este recunoscută pentru competitivitate și flexibilitate în operațiunile sale de talie mondială. Planul nostru de a construi acest nou vehicul comercial ușor în România reflectă parteneriatele noastre fructuoase și continue cu furnizorii locali și comunitatea, precum și succesul întregii echipe Ford Craiova,” a declarat Stuart Rowley, președintele Ford Europa.

În februarie, Ford și-a luat angajamentul ca întreaga sa gamă de vehicule comerciale din Europa să fie pregătită pentru zero emisii, complet electrică sau plug-in hybrid, până în 2024. Se preconizează că două treimi din vânzările de vehicule comerciale ale Ford vor fi reprezentate de modelele complet electrice sau plug-in hybrid, până în 2030.

De asemenea, noul vehicul comercial ușor va fi echipat cu unele dintre cele mai avansate motoare convenționale Ford pe benzină, precum și diesel, produse la uzina de motoare Ford Dagenham din Marea Britanie. Transmisiile vor fi construite la Ford Halewood Transmissions Limited, tot în Marea Britanie.

Investiții totale de 2 miliarde de dolari la Ford Craiova

Investiția totală Ford în operațiunile sale de producție din România – incluzând și investiția de 300 milioane de dolari – se apropie de 2 miliarde de dolari, de la preluarea fabricii din Craiova, în 2008.

În ultimii ani s-au făcut îmbunătățiri semnificative la fabrica din Craiova și peste 600 de roboți au fost instalați pentru a îmbunătăți și eficientiza procesele de ștanțare, vopsire sau asamblare a caroseriilor și șasiurilor. Aproximativ 6000 de persoane lucrează pe liniile de asamblare de vehicule și motoare din Craiova.

Primul pas spre un viitor electrificat la fabrica din Craiova a fost făcut în octombrie 2019, odată cu lansarea producției modelului Puma mild-hybrid. Anunțul de astăzi marchează o nouă etapă importantă, astfel că Ford este primul producător auto care anunță producția unui vehicul complet electric în România. Pe lângă Puma, Ford Craiova construiește în prezent și SUV-ul de mici dimensiuni, Ford EcoSport, dar și cunoscutul motor EcoBoost de 1 litru.

„Această nouă investiție în viitorul fabricii din Craiova demonstrează, încă o dată, speranța companiei Ford că guvernul din România va asigura toate îmbunătățirile cheie promise pentru a sprijini un mediu competitiv de producție în regiune, inclusiv în ceea ce privește infrastructura de transport, care este esențială”, a mai spus Rowley.

Reamintim că Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a atras atenția recent că e nevoie de două bretele ale drumului la intrarea în Craiova, zona Calea București și în Cârcea. Întrucât nu a primit răspuns de la autoritățile de la București, ea a apelat chiar la compania Ford să ducă mai departe acest mesaj.

„Am rugat-o pe doamna Josephine Payne (noul președinte Ford România și director general al fabricii Ford Craiova, începând cu 1 Aprilie 2021 – n.red.) să susțină demersurile noastre ca Drumul Expres Pitești Craiova să beneficieze de încă două bretele de circulație, cu intrare in Craiova, zona Calea București și in Cârcea, astfel încât circulația spre București să se desfășoare în cele mai bune condiții, iar firma Ford și ceilalți investitori să poată utiliza drumul expres pentru transportul mărfurilor, pentru ca, așa cum se construiește acum, va genera probleme de trafic dacă nu se fac rute alternative pentru accesul spre centura Balș”, a avertizat Lia Olguța Vasilescu.

Ultimele stiri

Dragnea, trimis în judecată în dosarul privind ceremonia lui Donald Trump

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea - pentru două fapte de trafic de influență...

Mai multe articole din aceeasi categorie