duminică, iulie 3, 2022
26.8 C
Craiova

Fost detinut politic oltean, de Ziua Regalitatii: „Traim intr-o Republica ilegitima”!

10 mai are pentru istorici o semnificatie tripla, semnificatie care vine de la cele trei mari evenimente din istoria poporului roman care s-au intamplat in aceasta zi.

La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al Romaniei. 11 ani mai tarziu, statul roman isi oficializa independenta, iar la 10 Mai 1881 Romania devenea regat.

Acestea sunt si motivele pentru care pe data de 10 mai romanii au sarbatorit ziua nationala a Romaniei din 1867 pana in 1947, cand a fost inlaturata monarhia, iar regimul comunist a venit la putere.

In Slatina, mai multe institutii de cultura au colaborat si au organizat in cinstea zilei de 10 mai, simpozionul intitulat „Sa ne cunoastem istoria: Romania in perioada monarhiei constitutionale”. Evenimentul a avut loc la Casa Corpului Didactic si a fost deschis de fostul detinut politic Ioan Paul Popescu, presedintele Asociatiei Culturale „Miscarea pentru Regat si Coroana”.

„Desi se implinesc 30 de ani de la prabusirea comunismului, in scolile noastre se invata aceeasi istorie falsa, istoria lui Roller. Noi am invatat la scoala ca Regele Mihai a plecat in strainatate cu averea poporului roman si a trait acolo in huzur. In realitate, Regele a trebuit sa munceasca pentru a-si intretine familia. Din pacate, si astazi circula asemenea povesti, cu scopul de a se denigra ideea de monarhie, si asta in conditiile in care noi traim intr-o Republica ilegitima. Este a doua Republica – prima a fost instaurata de comunisti in 30 decembrie1947. N-au intrebat poporul roman daca vor Monarhie sau Republica, ei au instaurat-o. Dupa prabusirea comunismului am intrat intr-o a doua Republica, la fel, fara sa fim intrebati daca dorim acest lucru”, a spus fostul detinut politic Ioan Paul Popescu.

 

 

Ultimele stiri

La mulți ani, Slatina ❗

Televiziunea Euro Oltenia Info a fost alături de slătineni la aniversarea celor 43 de ani de la trecerea orașului...

Mai multe articole din aceeasi categorie