miercuri, iunie 29, 2022
34.5 C
Craiova

Fotbalul italian e în doliu: Paolo Rossi a încetat din viață

Marele fotbalist Paolo Rossi, campion mondial cu naționala Italiei în 1982, a decedat azi-noapte, la 64 de ani, din cauza unei boli incurabile, anunță Gazzetta dello Sport. 

Michel Platini, fost preşedinte al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) i-a adus un omagiu italianului cu care a fost coechipier la Juventus Torino, afirmând că „Paolo a fost un mare jucător”, informează AFP.

Michel Hidalgo, Robert Herbin, Maradona, acum Paolo Rossi, ajunge, 2020… Paolo a fost un mare jucător, un mare marcator, iar toată lumea îşi aminteşte de el la Cupa Mondială din 1982. Am jucat trei sezoane împreună la Juventus, din 1982 până în 1985, când am câştigat totul. În 1982, el a fost eroul Cupei Mondiale, dar apoi a urmat un recul în cariera sa”, a spus Platini.

„El a fost singurul mare nume din fotbal care a fost atât de detaşat de fotbal. Fără îndoială pentru că suspendarea sa i-a făcut mult rău şi pentru că suferea fizic, întrucât nu mai avea menisc. El a petrecut multe ore pe masa de masaj, cu gheaţă la genunchi pentru a-l dezumfla”, a adăugat fostul internaţional francez.

„Un tip cumsecade”

„El a fost un jucător plin de viaţă, rapid, şi care înţelegea jocul. L-am revăzut în urmă cu doi ani, am luat masa împreună, şi lucra la un film despre viaţa sa. Era cu adevărat un tip cumsecade, Paolo”, a conchis Platini.

Paolo Rossi, care iniţial nu trebuia să joace la Cupa Mondială din 1982, a fost în cele din urmă eroul Mondialului spaniol, fiind golgheterul competiţiei, campion mondial şi cel mai bun jucător al turneului, relatează digisport.ro.

Suspendat pentru trei ani în martie 1980 în urma implicării sale în scandalul ‘„Totonero”, o afacere cu meciuri trucate şi pariuri ilegale în Italia, el a fost totuşi convocat pentru Cupa Mondială din Spania, după reducerea pedepsei, în ciuda scepticismului presei şi suporterilor. Decesul lui Paolo Rossi survine la două săptămâni după cel al legendarului fotbalist argentinian Diego Maradona, şi el un idol în Peninsulă.

Postul italian de televiziune RAI Sport, la care Rossi lucra în calitate de consultant, a precizat că fotbalistul s-a stins din cauza unei ”boli incurabile”.

Gazetta dello Sport: Pablito al nostru

„O durere de spate, testele de diagnostic. În aceste cazuri ne gândim la o proeminență de disc, o hernie, nimic ireparabil. Apoi teribilul verdict: cancerul pulmonar. Paolo Rossi, Pablito al nostru din Argentina ’78 și Spania ’82, a plecat în scurt timp, dus de o boală rea și perfidă. Colegii săi de la Rai, televiziunea pentru care era cronicar, îi erau aproape. I-au trimis videoclipuri motivaționale pentru a-l susține în luptă. Din păcate, acest 2020 nu dă răgaz. La două săptămâni după Diego Maradona, rămas bun și lui Rossi. O secvență teribilă, mai întâi regele incontestabil al Mexicului ’86, apoi omul Mondialului Spaniei ’82”, notează jurnalisștii de la Gazetta dello Sport.

Un campionat, trei trofee

Născut la Prato, lângă Florența, Rossi împlinise 64 de ani pe 23 septembrie. În 1982, la 26 de ani, a condus naționala Italiei spre câștigarea Campionatului Mondial, înscriind șase goluri și primind Gheata și Balonul de aur.

Este unul din cei trei jucători care au câștigat de-a lungul timpului toate cele trei trofee acordate în cadrul unui Campionat Mondial (Gheata de Aur – golgeter-ul competiției, Balonul de Aur – cel mai bun jucător și Cupa Mondială), alături de Garrincha în 1962 și Mario Kempes în 1978.

Dumnezeu să-l odihnească!

Ultimele stiri

Vâlcea: 70 de persoane au coborât din tren după ce locomotiva a luat foc

Aproximativ 70 de persoane s-au autoevacuat, azi, dintr-un tren care circula pe ruta Sibiu - Râmnic, după ce locomotiva...

Mai multe articole din aceeasi categorie