vineri, iulie 1, 2022
22.9 C
Craiova

FOTO. Adrian Chesnoiu, impresionat de Sâmbra Oilor, la Satu Mare

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, se află astăzi la Satu Mare și ia parte la una dintre cele mai spectaculoase tradiții ale zonei și ale României: Sâmbra Oilor. El a fost întâmpinat de colegii săi social-democrați din Satu Mare, dar și din Bistrița și Suceava, precum și de foarte mulți localnici și fermieri.

La evenimentul organizat pe dealul de la Huta Certeze au fost și secretarul de stat în Ministerul Mediului, Alin Seserman, sau directorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, oșan de origine.

După doi ani de pandemie, sărbătoarea a fost un succes. Ministrul Agriculturii a asistat la tradiționalele momente artistice, dar și la măsurișul laptelui și binecuvântarea oilor.

„După 2 ani de restricții azi este a 64-a ediție a Festivalului “Sâmbra Oilor”. Sâmbra este un eveniment plin de voie bună, tradiții, oameni frumoși, muzică și costume populare, un loc unde tradițiile românești sunt respectate și un prilej unde se reunesc oșenii din țară și de peste hotare”, a scris, pe pagina sa oficială de Facebook, reprezentanta PSD Satu Mare, Ioana Bran, fost deputat și ministru, în prezent șefă a Organizației Femeilor Social Democrate Satu Mare.

La rândul său, ministrul Chesnoiu (PSD Olt) le-a transmis un mesaj fermierilor:

„Este extraordinar de important să ducem mai departe tradițiile și obiceiurile noastre, mai ales în aceste vremuri complicate. Este o perioadă în care solidaritatea umană este mai importantă decât orice, iar munca pe care dumneavoastră o faceți și cei care trudesc zi de zi în muncile agricole arată că zona asta va avea stabilitate și viață lungă peste veacuri”, a declarat ministrul Agriculturii.

Ediția din acest an a Sâmbrei Oilor a fost organizată de Instituția Prefectului Județul Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Certeze, Primăria și Consiliul Local Negrești Oaș, Casa de Cultură Negrești Oaș.

Festivalul Național „Sâmbra Oilor” este cel mai mare festival din Țara Oașului și se desfășoară în luna mai pe dealul de la Huta-Certeze. Acest eveniment are la bază un vechi obicei oșenesc: Sâmbra oilor este sărbătorită prin muzică și dansuri în port popular și are loc la „Ruptul Sterpelor”, adică separarea și numărarea oilor, ca și măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre pajiștile din munți.

Ultimele stiri

Acuzații de delapidare la BRD: percheziții și în Olt, Gorj și Vâlcea

Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond...

Mai multe articole din aceeasi categorie