luni, iulie 22, 2024
24.2 C
Craiova

FOTO: Canotajul a intrat în era sloganului ”Așa a spus Antonio”! Antonio Colamonici, cel care a readus setea de medalii olimpice

Jocurile Olimpice Paris 2024 / Sportivi români calificați
De Ion Ghermănescu
Canotajul este ”amiralul” sporturilor din România. Este sportul care a participat, începând din 1952, la toate edițiile de Jocuri Olimpice cu o excepție. Doar în 1956 a lipsit de la întrecerea celor 5 cercuri. Este sportul cu un palmares fabulos la Olimpiade: 20 de medalii de aur, 12 de argint, 9 de bronz. Este sportul românesc care a dominat totul la nivel mondial și olimpic din 1980 de la JO Moscova până în 2004 la JO Atena.
După Atena a început căderea. Nimic nu mai mergea, totul se prăbușea. La Londra 2012, totul a fost un fiasco: nicio medalie. Dar ca în filmele cu happyend a început renașterea.
Elizabeta Lipă a început să se implice total la federație și a reușit ce puțini mai credeau. Să readucă canotajul în elită. Iar aurul de la Tokyo al Simonei Radiș și Ancuțăi Bodnar și argintul de la dublu rame masculin și 4 rame masculin demonstrează perfect acest lucru.
Mutarea decisivă a lui Lipă a fost aducerea antrenorului italian Antonio Colamonici în 2016. De atunci, totul a mers din ce în ce mai bine, culminând cu medaliile de la Tokyo. Colamonici este deja un reper pentru cei din canotaj. La fiecare interviu, sportivii îl aduc în discuție: ”după cum ne-a spus Antonio, ”ne-a învățat Antonio”, ”Antonio are o vorbă” și tot așa. Ca să glumim puțin, Antonio începe să o concureze la popularitate pe șefa sa, celebra Uța Lipă.
Și acum, înainte de Paris, totul arată bine la canotaj. Jumătate din sportivii calificați de România sunt din canotaj. La Belgrad în 2023, s-au calificat 11 echipaje, adică 44 de sportivi. Luna mai 2024 a adus și al 45-lea sportiv, Mihai Chiruță, la simplu rame. Și chiar dacă la Szeged, la Europene, duetul Radiș-Bodnar a luat doar bronz, fiind învins după 4 ani de victorii, așteptările delegației României de la canotaj rămân ridicate: cel puțin trei medalii.
Ar fi o continuare superbă a visului Elizabetei Lipă și al lui Antonio Colamonici început în 2016 și care a avut un prim episod la Tokyo 2021. Urmează Paris 2024 în urma căruia ne dorim enorm să auzim la interviurile de întoarcere pe Otopeni noul slogan al canotajului: ”Așa a spus Antonio: trei medalii”!

Echipajele calificate la Jocurile Olimpice:

• dublu rame feminin: Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu (medalie de bronz la Mondiale)
• dublu rame masculin: Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan
• dublu vâsle feminin: Simona Radiş, Ancuţa Bodnar (medalie de aur la Mondiale)
• dublu vâsle masculin: Ciprian Tudosă, Florin Arteni
• dublu vâsle feminin, categorie uşoară: Ionela Cozmiuc, Mariana Dumitru (medalie de bronz la Mondiale)
• patru rame feminin: Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Amalia Bereş, Magdalena Rusu (medalie de argint la Mondiale)
• patru rame masculin: Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Florin Lehaci
• patru vâsle feminin: Emanuela Ciotău, Andrada Moroşanu, Cristina Druga, Patricia Cireş
• patru vâsle masculin: Mihai Chiruţă, Andrei Cornea, Ioan Prundeanu, Florin Enache
• opt plus unu feminin: Magdalena Rusu, Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş. Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria-Ştefania Petreanu (medalie de aur la Mondiale)
• opt plus unu masculin: Mihăiţă Ţigănescu, Alexandru-Laurenţiu Danciu, Bogdan-Sabin Baitoc, Mugurel Vasile Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ştefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu.
• Simplu vâsle Mihai Chiruță

Ultimele stiri

Joe Biden şi-a retras candidatura de la prezidențiale. Vicepreședintele Kamala Harris va deveni adversara lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă

Președintele Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială a SUA din 2024. Acesta a făcut anunțul sâmbătă seară, pe...

Mai multe articole din aceeasi categorie