joi, iunie 13, 2024
24 C
Craiova

FOTO: Jocurile Olimpice Paris 2024 / Sportivi români calificați. Felix Duchampt duce România în elita triatlonului, sportul care împinge limitele umane la extrem

De Ion Ghermănescu

Felix Duchampt este liderul triatlonului românesc. Francez la origine, Duchampt concurează pentru România din 2019, când a primit cetățenia. Rezultatele lui sunt mai mult decât meritorii. Pe lângă victorii și clasări pe podium la concursurile internaționale, Felix a reușit în 2020 prima calificare din istorie la Jocurile Olimpice a unui sportiv de triatlon care reprezintă România. La Tokyo s-a clasat pe locul 36.

Legitimat la CS Politehnica Cluj Napoca, Duchampt a reușit din nou calificarea la cea mai importantă competiție din lume. A fost poate cea mai dură și dureroasă calificare a unui sportiv la Olimpiadă. ”Am înotat în condiții extreme, chiar și la temperaturi ale apei sub 12 grade, limita la care se poate desfășura un concurs. Noi vedeam că sunt 10 grade, dar organizatorii susțineau că sunt 12 grade și ne obligau să concurăm. Până la urmă a ieșit perfect și abia aștept să particip la Paris, în fața propriilor părinți la întrecerea supremă”, a declarat fostul francez.

Campion în sportul care implică 30 de ore de antrenament pe săptămână

Felix a participat la cât mai multe concursuri, pe toate meridianele lumi pentru abține punctele necesare calificării. A reușit să câștige în Columbia și Mexic, a obținut două locuri 2 tot în Mexic și a zburat în Australia, China, Chile și alte destinații, totul pentru a reuși să-și împlinească marele vis: califcarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Unde va fi susținut atât de toată delegația României, cât mai ales de proprii părinți, rude și prieteni.

Triatlonul este cel mai dur sport. Are trei probe legate care împing limitele umane la extrem: înot pe 1,5 kilometri, bicicletă pe șosea – 40 km, alergare pe asflat – 10 km. Pe lângă competiții, triatlonul are antrenamente epuizante care implică și de 30 de ore pe săptămână. ”Perioadele cele mai intense au câte 25 – 30 de ore pe săptămână. Prin ele, eu construiesc baza anduranței de la concursuri. Dar și înainte de acestea, intensitatea este una ridicată, la 18-22 ore pe săptămână”, a declarant Duchampt.

Castelul lui Dracula, munți, sarmale

În afara sportului, Felix nu mai este Omul de Fier, ci devine un om obișnuit. Rămâne fidel bucătăriei franțuzești, dar a început să se îndrăgostească și de cea românească, mâncarea favorită fiind celebrele sarmale. Este dependent de natură și îi place la nebunie să viziteze locuri noi.

”În România, m-a cucerit Castelul lui Dracula de la Bran. Dar și munții au aici un farmec aparte. Am stat în munți și mi-a plăcut enorm”, a spus Felix pentru fanatik.ro. Felix Duchampt, un campion plin de modestie care și-a împlinit visul. Un francez-român care a pus România pe harta triatlonului olimpic. Succes, Felix la Paris!

Foto: FR Triatlon și cosr.ro

Ultimele stiri

13 iunie – Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului

La 13 iunie 2024, odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti,...

Mai multe articole din aceeasi categorie